Schaakclub Santpoort

Tsja, waar we zullen we eens beginnen deze keer? We waren te gast bij Aalsmeer, de club waar Dave zijn eerste schaakschreden zette. Daar hadden ze als snel spijt van, want zoals bijna altijd had Dave het eerste punt al vrij snel op zak. "Hadden we hem maar niet zo goed moeten opleiden" was inderdaad van toepassing, want Dave speelde een gave partij met een beslissende koningsaanval terwijl de dame van de tegenstander op de damevleugel vaststond.

 

En daar was Robin Anne met het volgende punt, door met een prachtige koningsaanval via een gepende pion de tegenstander tot opgave te dwingen.

 

Of neem Daan, die wederom een zeer solide partij speelde en zijn tegenstander langzaam maar zeker van het bord schoof. Daan komt op stoom met 3 uit de laatste 3 partijen!

 

Er is echter maar één iemand die aanspraak kan maken op de stijlprijs van deze avond en dat is Mick. Hij offerde zijn loper op h2, wist een koningsaanval op te zetten en de witte koning naar het midden van het bord te drijven, allemaal gedwongen zetten. En met vrijwel alle stukken nog op het bord is dat een gevaarlijke plek om te vertoeven, zijn tegenstander ging uiteindelijk dan ook mat midden op het bord. Zie het diagram om de partij na te spelen. Mick kennen we van de rustige opbouw en geen wilde dingen, maar dit was groots vuurwerk. Ik raad u allen aan om dit na te spelen, wat een prachtpartij.
_pgn_[Event "NHSB 4e Klasse D"]
[Date "2010.03.19"]
[Round "6"]
[White "Carpay, Han"]
[Black "Mulder, Mick"]
[Result "0-1"]
[ECO "D46"]
[WhiteElo "1525"]
[BlackElo "1332"]
[PlyCount "47"]
[EventDate "2010.03.19"]
[WhiteTeam "Santpoort 4"]
[BlackTeam "Aalsmeer 3"]
1. d4 d5 2. e3 e6 3. c4 c6 4. Nc3 Nd7 5. Nf3 Ngf6 6. Bd3 Bd6 7. O-O e5
8. dxe5
Nxe5 9. Nxe5 Bxe5 10. cxd5 Bxh2 {Met lef en op gevoel gespeeld.
Gelukkig
speelt Fritz niet in de NHSB competitie mee.} 11. Kxh2 Qd6 12. Kg1 Ng4 {
Dreigt mat met 13. .. Dh2} 13. g3 Qh6 {Dreigt mat met 14. .. Dh2} 14.
Kg2 Qh2
{De witte Koning wordt het open veld ingejaagd} 15. Kf3 Ne5 16. Ke4 Ng4
17.
Qe2 Qh5 18. f4 c5 {Dreigt stikmat met 19. .. Pf6} 19. f5 Nf6 20. Kf4 g5
21.
Ke5 Ng4 22. Kd6 Qh6 23. Kxc5 {Wit denkt nog weg te kunnen lopen, maar
loopt
in een matnet. Het schaak opheffen met 23. f6 was de oplossing voor wit}
Qb6
24. Kc4 {En wit zag dat 24. . Pe5 mat was en gaf op.} 0-1
_/pgn_

Daarmee wil ik Roelof natuurlijk niet te kort doen, die na een mooie opening de dame van de tegenstander leek te gaan veroveren. Met een stukoffer keerden de kansen echter en Roelof leek op een nederlaag af te stevenen. Maar zijn tegenstander beging nu een paar onnauwkeurigheden en met een mooie aanval wist Roelof het tij opnieuw te keren en de partij in zijn voordeel te beslissen.

 

Sjoerd speelde solide en wist een stuk tegen 2 pionnen te winnen. Zijn tegenstander kreeg echter wel tegenspel omdat Sjoerd's loper werkloos aan de bordrand stond geparkeerd. Pas in het eindspel werd de loper beslissend en kon zijn tegenstander door zetdwang niets anders doen dan opgeven.

 

Bastiaan leek een veelbelovende aanval op te zetten, maar een paar onnauwkeurige zetten in het middenspel kosten hem een stuk en daarmee ook de partij. Jammer, want er leek meer in gezeten te hebben.

 

Maurits tot slot moest tegen de nestor van onze tegenstander, een schaker van de oude stempel (80 jaar!) die van geen wijken wilde weten. De stelling was steeds iets beter voor zijn tegenstander en Maurits wist eigenlijk niet goed wat hij met daarmee aanmoest. Dat kostte hem onnodig veel tijd wat hem in het eindspel zou opbreken. Want een incorrect offer van zijn tegenstander in een geheide remisestelling kostte Maurits uiteindelijk zijn kop… Thuis nog even ingevoerd in Fritz die geen moeite had een winnende combinatie uit de hoed te toveren. Maar met minder dan 1 minuut voor de rest van de partij was dat natuurlijk iets teveel van het goede. Een uiterst slimme zet van zijn tegenstander en Maurits een leerzame ervaring rijker.

 

Santpoort 4 kan bij winst op 16 april kampioen worden en dat mag een verrassing worden genoemd in het eerste jaar dat jullie competitie spelen. Een groot compliment is daarom op zijn plaats en tegelijk een waarschuwing om de laatste wedstrijd vooral niet te onderschatten….. Chapeau!

Geef een reactie