Schaakclub Santpoort

Het is iedereen wel eens gebeurd, je maakt een foutje, en raakt een kwaliteit achter. Maar vier keer in een partij heb ik nog niet meegemaakt. Het gebeurde in mijn partij tijdens de 'ere-wedstrijd' van N3. De laatste ronde van de competitie konden we vrijuit spelen want al na de vorige ronde waren we niet meer in te halen voor het kampioenschap.

Op bord twee liet Louis er geen gras over groeien. De Koningsvleugel van zwart werd onder vuur genomen en toen ook nog eens de verkeerde loper werd teruggeslagen kon Louis hem pardoes mat zetten en kon hij al voor 9 uur met een punt terug naar huis.

Bij Robin ging het bijna net zo snel. De opbouw leek vanuit mijn ooghoeken goed te gaan, maar op gegeven werd er zonder plan verder gespeeld. Een zetje werd over het hoofd gezien en was de Dame verloren. 1-1

Bij Leo werd snel veel materiaal afgeruild, de pionnen in elkaar geschoven en met elk een zwartveldige loper en een paar pionnen was al snel duidelijk dat er geen doorkomen meer aan was voor beide kanten en was remise het logische resultaat.

Ozden speelde voorlopig voor het laatst op bord 1. Het evenwicht werd alleen optisch een beetje verschoven, maar beide spelers zagen het na een zware werkweek niet zo heel scherp meer, dus ook hier werd remise overeen gekomen.

Op bord 6 speelde Justin. Had een heel mooie aanval met een eeuwige penning van pion f7 zodat de Dame van Justin de halve partij comfortabel op g6 stond. Een Torenoffer op h7 hier voorafgaand won een pion, maar zwart verdedigde zich ten koste van een hoop tijd creatief tegen het mat. Helaas vergat Justin na een zwarte konings-zet dat de penning ineens ook verdwenen was, wat hem de Dame en de partij kostte.

Zelf speelde ik met wit een te trage opzet, waar mijn tegenstander geen gebruik van wist te maken. Zwart sloeg een pion en ik vroeg me af deze terug te slaan met Loper of Paard, want Toren kon niet. Ik kon niet kiezen en sloeg in een vlaag van verstandsverbijstering toch met de Toren.  18. ..Lf5 deed mijn tegenstander, oeps, de eerrste kwaliteit van de wedstrijd.

 

 

 Even later ziet zwart niet hoe hij verder kan komen. Ik had de boel kennelijk complex genoeg gemaakt. Hij besluit de kwaliteit terug te geven door met zijn Toren mijn paard te slaan.

 

 

 Teugslaan met de pion was de 2e kwaliteit van de partij, en bracht mij terug in de wedstrijd. Maar zwart was te gretig. Zag dat de pion 3x aangevallen was, en maar een keer verdedigd. Pakken dus. Oeps, na Loper d5 hangt ook kwaliteit drie.

 

 

 Hier getwijfeld wat te doen. Alleen de kwaliteit nemen, of direct ook de Dames ruilen, ik besloot tot het laatste.

Vreemd genoeg werkte zwart daarna mee door vrijwillig wat pionnen te ruilen en na een doorbraak kreeg ik een vrije a-pion. Met Ld4 probeerde hij deze nog tegen te houden, maar hoewel wit hier op meerdere manieren kon winnen, was de keuze om dat via de vierde kwaliteit te doen, ditmaal niet weggegeven, maar geofferd, een makkelijke.

 

 

51. Txd4 cxd4 52. a5

De zwarte Koning staat buiten het vierkant, en na d3 is er na het direct spelen van Ke1 ook geen gevaar van de zwarte pionnen.

 

3-3 en dus ongeslagen kampioen, 4 matchpunten meer dan de nr 2. Iedereen hartelijk dank.

 

Geef een reactie