Schaakclub Santpoort

Dat was de conclusie van Jeronimo na onze uitwedstrijd tegen Excelsior in Heemskerk. We hebben dus verloren en niet zo zachtzinnig ook. 6 – 2 werd het voor Excelsior en zelfs vorig seizoen, toen we een zwaar debuutjaar in de 2e klasse meemaakte, hebben we nooit met zulke grote cijfers verloren.

 

We speelden als team dus niet heel erg goed en we hadden ook wel een beetje pech deze keer. Onze klokken leken in ieder geval sneller te lopen dan die van de tegenstanders.

 

Het zag er overigens niet naar uit dat Excelsior uiteindelijk zes punten zou scoren. Halverwege de avond, na ongeveer twee uur spelen stonden we er op de meeste borden heel behoorlijk voor. Henk had een prima stelling op bord één, Wim had na een tijdje piekeren in de opening, om zich de goede variant te herinneren, op bord twee met zwart gelijk spel bereikt. Navarone stond prima op bord drie. Jeronimo had, na er in de opening een zootje van te hebben gemaakt door drie! pionnen te verliezen, ondertussen een dame teruggewonnen. Nathalie, Rob en Gijsbert stonden gelijk of beter en ook bij Kevin was er nog niets aan de hand.

 

Wim mocht vervolgens op bord twee remise aanbieden wat meteen werd aanvaard. Het eerste halfje was binnen en er zouden vast nog genoeg punten volgen.

 

Na de analyse van mijn partij in de bar bleek het echter flink verkeerd te zijn gegaan. Jeronimo had duidelijk niet zijn avond en kwam geen moment in de wedstrijd. De goed samenwerkende stukken van zijn tegenstander waren vandaag meer waard dan zijn dame en het piekeren van Jeronimo leverde weinig overtuigend spel op. (Waarom is maandagavond niet geschikt om te schaken? In het weekend kun je uitgaan, en de maandag is dan een rustdag)

 

Rob had ondertussen in een prima partij met zwart onze tweede  remise gehaald wat een 2 – 1 tussenstand opleverde.

 

Nathalie en Kevin kwamen helaas zwaar in tijdnood. Nathalie had een stuk gegeven voor voldoende pionnen maar in de tijdnood raakte ze die pionnen weer kwijt en tot overmaat van ramp bleek dat Kevin, die een moeilijk eindspel leek te houden, niet voldoende zetten kon doen in anderhalf uur. Tussenstand 4 – 1.

 

Nu moesten Henk, Navarone en Gijsbert winnen. Henk en Gijsbert stonden op dat moment ook gewonnen en in Navarone hebben we veel vertrouwen. Hij is tot veel in staat maar toen hij onverwacht een fout maakte was het ineens 5 – 1.

 

Tot overmaat van ramp slaagde Henk er in hevige tijdnood niet in de winst te pakken die hij gezien het spel verdiend had. Het pakken van één pionnetje te veel leverde zijn tegenstander net voldoende tijd op om een, door de tijdnood nauwelijks te verdedigen, aanval op te zetten.

 

Dat betekende dat alleen Gijsbert nog voor een vol punt kon zorgen en dat deed hij na een fraaie partij. Eindstand 6 – 2. Gezien de sterkte van onze volgende tegenstanders zal er de komende wedstrijden beter moeten worden gespeeld. Gelukkig spelen we niet meer op maandag.   

Geef een reactie