Vandaag werd het eerste GP toernooi van 2017 gespeeld. Hoe kan je het nieuwe jaar beter beginnen, na twee weken van niets doen, uitslapen en bijtanken, dan met een gezellig en goed georganiseerd schaaktoernooi in Sint Pancras. Zo dachten in ieder geval 12 van onze jeugdleden en met hen nog 118 jeugdleden van de andere schaakclub aangesloten bij de NHSB, zodat ze vandaag aan in totaal 14 tafels geschaakt kon worden.

Aan tafel 14 vinden we Levi. Levi had in Beverwijk voor het eerst meegedaan aan een GP toernooi en wist toen helaas geen punten te scoren. Zijn vader was daarom een beetje bezorgd, wat zou de dag voor hem brengen en zou hij het aan het einde van de dag nog wel leuk vinden. Nou gelukkig wel. Levi reeg de ene winstpartij aan de andere, alleen de latere winnaar was hem de baas. Met een zeer verdienstelijk 5 uit 7 wist hij beslag te leggen op de tweede plek en kan dus maandag op school trots een hele mooie beker laten zien. Goed gedaan Levi!

Aan tafel 13 vinden we onze eerste debutant van vandaag. Het is Tristan en hij komt ook van De Beekvliet waar hij les heeft van Bas. Tristan begint met een gratis punt van een vrije ronde en wint daarna de tweede ronde ook. Dat begint lekker. De derde en de vijfde ronde verliest hij, maar uit de ander drie rondes haalt hij 2,5 punt. Met een mooi totaal van 4,5 uit 7 wordt hij 3e in deze groep. Wat een goede start Tristan, neem je ook je beker mee naar school?
Als we nog een tafel opschuiven dan vinden we daar twee Beekvlieters, Yoran en Noa. Noa begint met twee verliespartijen en had op dat moment het liefst naar huis gegaan. Gelukkig is ze gebleven en haalt daarna 4 uit 5. Zo zie je maar Noa, gewoon volhouden en rustig schaken dan haal je vanzelf de punten binnen. Yoran weet aan deze tafel een half puntje meer te scoren en met 4,5 uit 7 is dat genoeg voor een mooie derde plek met ook een beker om op school te laten zien. Ga zo door Yoran!

Dan naar tafel 11, daar vinden we Thijmen, de grotere broer van Tristan en ook debutant dit toernooi. Hij is dit jaar gestart op de Beekvliet met schaken bij Sjoerd maar stap 1 bleek als snel te makkelijk voor hem en na met goed gevolg het proefexamen stap 1 te hebben afgelegd mocht hij door naar stap 2 en krijgt nu les van Bas. Hij stroomt dus ook wat hoger in, tafel 11 dus. Hij begint met een winstpartij, altijd lekker. Na een remise in de tweede ronde, eigenlijk ook winst want hij had er bewust pat uitgesleept terwijl hij hopeloos achterstond, wisselde winst en verlies elkaar af en scoorde zo 3,5 uit 7. Heel goed gedaan Thijmen. Dan aan tafel 10 alweer een leerling van school. Jarin speelde eigenlijk thuiswedstrijd want hij schaakt ook bij Schaakmat. Jarin komt goed uit de startblokken en met 3 uit 3 gaat hij fier aan de leiding na 3 rondes. Daarna komt er een beetje zand in de motor en lukt het hem nog maar een keer om te winnen. Toch een mooie score met 4 uit 7 maar met een 5e plek op onderling resultaat helaas geen beker.

Als we 2 tafels overslaan komen we aan tafel 7 en daar vinden we Daan en Stan. Allebei van De Beekvliet maar Daan heeft daarnaast ook nog stap 3 les van Rob Buschman en Stan speelt bij Krommenie. Logisch dat deze jongens als een speer gaan. Stan is de laatste toernooien steeds flink gestegen in GP rating en heeft het vandaag zwaar. Maar hij houdt vol en met 2 uit 7 heeft hij in ieder geval weer veel geleerd vandaag. Daan begint niet zo sterk met 0 uit 2 maar wint daarna al z’n partijen zodat hij op 5 uit 7 uitkomt. Z’n tafelleider had de laatste uitslag per ongeluk verkeerd genoteerd zodat Daan in eerste instantie niet in de top 3 stond. Omdat degene die eerste werd in de groep het raar vond dat Daan er niet bijstond op het podium, werd nog eens goed naar de uitslagen gekeken en de fout dus ontdekt. Gelukkig maar, zo kon Daan alsnog met de beker voor de 2e plaats naar huis.

Een tafeltje hoger vinden we Romijn, alweer een Beekvlieter. Romijn was de vorige twee toernooien best wel wat GP punten verloren en was er wel weer eens aan toe om flink wat partijtje te winnen. Dat deed hij ook. Verlies, remise, winst, verlies, remise en 2x winst resulteerde in 4 uit 7 en zo werd hij keurig 3e in deze groep.

Dan slaan we weer 2 tafels over en vinden Wouter aan tafel 3. Wouter is lekker bezig dit seizoen en verzamelt elk toernooi wel wat puntjes erbij. Nu dus stevig aan tafel 3 in een groep die erg aan elkaar gewaagd is. De eerste vijf zitten binnen 1 punt van elkaar. Wouter trekt met 4,5 uit 7 net aan het kortste eind en wordt op onderling resultaat net 4e. Een half puntje erbij en hij was 1ste geworden. Om maar even aan te geven hoe dicht het bij elkaar lag.

Tafel 2 slaan we over en aan tafel 1 vinden we, net als het vorige toernooi, de gebroeders ten Hacken. Milan is al laatste geplaatst in deze groep en heeft een zware dag. Hij staat elke keer wel goed maar moet toch vaak in z’n tegenstander z’n meerdere erkennen. Met 2,5 uit 7 eindigt hij als 7e in de groep. Louis weet 1 partij meer te winnen en met 3,5 uit 7 wordt hij op onderling resultaat net 4e. Goed gedaan mannen.

Het is u als oplettende lezer natuurlijk al opgevallen dat dit verslag niet opgesierd wordt door vrolijke plaatjes met serieus nadenkende schakers. Niet getreurd. Op de website van Winterkoning kunt u een hele serie foto ’s vinden van deze dag. En voor als u de cijfers zoals hier genoemd nog een beetje summier vond. Hier vindt u ook alle uitslagen van de dag, tussenstanden, eindstanden, van alles.

Het volgende toernooi uit het GP circuit wordt door onze eigen club georganiseerd. Zondag 22 januari in het Soli muziekcentrum. Misschien leuk om een keer te komen kijken naar onze jeugd. Tenslotte toch onze toekomst.