Schaakclub Santpoort

Afgelopen zaterdag was de tweede speelronde van de externe competitie. Na de vorige wedstrijd iets te langzaam uit de startblokken gekomen te zijn met de nipte 3.5-4.5 nederlaag was het de uitdaging om op jacht te gaan naar de eerste matchpunten. In klasse 2B waar Santpoort ook uitkomt zijn enkele erg sterke teams met gemiddelde teamratings rond de 2200, waar wij voorlopig lang niet aan komen. Een team dat daar wel flink in de buurt komt is Paul Keres 2. Zonder Daan die ook verplichtingen had bij zijn andere hobby, muziek, maar met Jelle als vervanger werd de gezamenlijke reis naar Utrecht ingezet.
Aldaar aangekomen troffen we wel heel veel spelers aan. Paul Keres komt sinds dit jaar met maar liefst vijf teams uit in de nationale competitie, wat dan ook een totaal aan 42 partijen opleverde. Een eerste rondje langs de borden leek erg positief. De hele familie de Roode kwam met wat wind mee uit de opening in alledrie ook relatief onbekende openingen. Prima voorbereidingen en een stevig openingsrepertoire werpen zo toch hun vruchten af. De andere stellingen waren ook licht voordelig of gelijkwaardig aan het beginnen aan het middenspel, alleen Hans stelde dat nog wat uit. Na een onbekende zetvolgorde kwam hij terecht in een bekende theoretische stelling, maar dan moet je ook maar weten de theorie is. Hier ging dan ook veel tijd inzitten en het middenspel begon qua tijd dan ook wat later.
Deze tijdsachterstand werd echter weer ingelopen, maar toen een evenwichtig middenspel op het bord stond, leidden wat onnauwkeurigheden een blunder in en moest hij zich toch gewonnen geven. Niet de droomstart van vorig seizoen, maar de grote scalps gaan nog komen dit seizoen. Ook bij Jelle ging het mis nadat hij pardoes een pion cadeau gaf in een paardeneindspel na een goed opgezette partij. Erg jammer aangezien lange tijd goed weerstand werd geboden tegen de sterke tegenstander.
Gelukkig kon Peter ons goed nieuws brengen. Vroeg in de partij pakte hij ruimte in het centrum en nadat de zwartspeler iets te langzaam zijn stukken manoeuvreerde voor zijn koning, wist Peter een enorme koningsaanval te lanceren. Om het witte initiatief te remmen werd licht materiaal geofferd, maar de aanval duurde voort en kon sterk afgemaakt worden. Een mooie comeback na de zeperd in de eerste ronde. In deze eerste ronde kreeg Menno een mooi spektakelstuk op het bord veroorzaakt door stukoffers wat je niet elke dag ziet. Maar wel weer vandaag. In een mooie stelling voor Menno speelde de tegenstander met Pxf2 een kansrijk stukoffer, maar wat niet doorslaggevend had hoeven zijn. Helaas wist Menno de complicaties niet het hoofd te bieden, waarna het stukoffer toch doorslaggevend werd.
In de partij van Harmen werd zijn initiatief vindingrijk gecounterd door twee gerechtvaardigd pionoffers. Maar eenmaal in deze positie had Harmen richting de tijdcontrole een venijnige truc klaarliggen. Materiaalwinst was maar schijn en handig kon hij afwikkelen naar een eindspel met meerdere pionnen voorsprong.
Een tussenstand dus van 3-2 voor Paul Keres met Martijn, Rob en ik (Bas) nog aan het spelen, zonder dat een van de borden winnend voordeel had. Zaak was dus dat minstens een van de drie zou winnen om met matchpunten achter te blijven. Rob had een mooie stand met een paard en loper tegen een toren, maar wel een die de nodige mobiliteit miste. De mogelijkheid was er om vlak na de tijdnood hier gebruik van te maken en een kwaliteitswinst veilig te stellen. Maar zoals zo vaak worden fouten na de tijdcontrole talrijker en werd het gemist. Nu kwam de toren weer vrij en bleef de materiaalverhouding behouden en werd nog even doorgespeeld in een remise-achtig eindspel, wat hier uiteindelijk ook in eindigde. Martijn moest berusten in een zetherhaling.
Ook bij mijn partij werd er na een rommelige tijdnoodfase een grote onnauwkeurigheid begaan juist nog vlak na de tijdnood. Een pion achterstand werd teruggegeven, waarbij ook een eeuwige aanval het meest waarschijnlijke scenario leek. Gezien de stand mocht ik hier natuurlijk niet op ingaan, waardoor ik een stuk moest geven voor drie pionnen. Een eindspel wat in het begin licht nadelig aanvoelde, maar wel makkelijker te spelen was met de pionnen. Na iets te terughoudend spel van mijn tegenstander begon het eindspel er kansrijker uit te gaan zien, mijn pionnen, koning en toren begonnen mooie velden te vinden en de witte koning stond afgesneden in de linker onderhoek. Maar toen kwam toch Kc3 op het bord, een verschrikkelijke fout die na Tc4+ een vol stuk in de doos deed, dus kon de rest daar ook gelijk bij.
Vooraf en vlak voor het einde natuurlijk dik tevreden met het gelijk spel. Aan de staart waren we dik de underdog en helaas pakten we daar weinig punten. Hier was wel echt ruimte voor meer punten, de kansen werden alleen niet gegrepen. Maar met de drie overwinningen op borden een, twee en drie bleef deze schade beperkt en kunnen we mijn inziens terugkijken op een terechte uitslag.
Op 23 november spelen thuis we de vierpuntenwedstrijd tegen Pallas, wanneer we zullen strijden om de eerste teamwinst van het seizoen te bereiken.
Bas

Geef een reactie