Schaakclub Santpoort

Op onze derde bondswedstrijd mochten we aantreden tegen onze 75 jarige buurman HWP 6, na 2 nederlagen waren we gebrand op een overwinning. Ger Kemper speelde in een rap tempo en bracht zijn tegenstander daarmee in verwarring, hij won snel een pion en leek te gaan winnen. Gek genoeg koos Ger met 3 kwartier meer op de klok voor het verkeerde plan, inplaats van met zijn pionnen door te lopen (vrij pion voorop) ging hij op de koningsvleugel eerst pionnen ophalen voordat hij door kon lopen, helaas kwam hij hierdoor net een tempo tekort 1-0. Gijsbert de Bock overlegd als teamleider tegenwoordig met zichzelf en kwam al snel met een remise aanbod, wat geaccepteerd werd 1,5-0,5. Daarna kreeg Gerard Swier een remise aanbod, altijd overleggen (anders gaat het hoofd eraf) aangezien alle borden redelijk tot goed stonden werd deze ook geaccepteerd 2-1, achteraf misschien niet zo slim.

De vraag was deze avond wie gaat na 3 bondswedstrijden zorgen voor de eerste overwinning voor Santpoort 3? Wim Dijkman stond een vol stuk voor, Ozden Tuna stond een pion voor en zijn stukken werkten allemaal prima samen, Stefan Fokkink had licht voordeel, Henk Swier had een mooie open lijn. Richard aan bord 1 had een remise aanbod afgeslagen, maar hij maakte de fout om alleen aan verdedigen te denken en liet zich langzaam opsluiten, aanval is de beste verdediging Richard 3-1. Door deze 2e nederlaag werd de druk op de andere spelers wel erg hoog. Stefan onze hoop in bange dagen ging in een prima stand door zijn vlag??!! 4-1. Henk had een uitstekende aanval en net toen hij de beslissende klap wilde uitdelen zag hij dat zijn tegenstander weg kon komen met eeuwig schaak, toch had Henk hier genoegen mee moeten nemen, ook al was het op dat moment het beslissende halfje, nu ging zijn partij helaas verloren 5-1. Ozden had de hele partij het initiatief, maar net als met voetbal het gaat niet alleen om bal bezit, hij kon het niet afmaken. Ik moet toegeven dat zijn inzet bewonderingswaardig is, zelfs met alleen een pion tegen een paard ging hij door totdat er slechts 2 koningen op het bord stonden 5,5-1,5.

Zou dan weer niemand winnen? Maar dan op het eind van de avond, we hebben er lang op moeten wachten, was het Willem die bij onze derde bondswedstrijd eindelijk de eerste overwinning voor Santpoort liet noteren!! Willem was als laatste bezig, tergend langzaam sloopte hij Frits Welling met 2 pionnen en 2 lopers voor, riep Frits plotseling PAT, aaaahhhhh nee, gelukkig het was niet zo, zijn zielige Koning had nog een veld. Kwart voor 12 streek Frits zijn vlag en werd Willems overwinning gevierd als een bevrijding en je weet het hè, als er 1 schaap over de dam is volgen er meer. 

Over een maand mogen we aantreden tegen KC 4 ook een geduchte tegenstander, maar wie is er op dit moment voor Santpoort 3 geen geduchte tegenstander, het moet anders het roer moet om, ik stel hierbij voor om zijn allen vooraf onze bondswedstrijd tegen KC naar de Chinees te gaan voor een tactische bespreking, heeft in het verleden ook altijd goed geholpen.

Gerard Swier 

Geef een reactie