Voor de vierde ronde speelde het eerste tegen Messemaker 1847 in Gouda. Aangezien we niet heel erg hoog in de ranglijst stonden, was het zeer belangrijk om hier een aantal matchpunten te halen.

Peter speelde een vermakelijke partij tegen een oude bekende van hem op bord 1. Zijn voorbereiding wierp zijn vruchten af, en er ontstond een waar gevecht na het middenspel, waarin zijn tegenstander 1 keer in een beter eindspel had kunnen komen en Peter een keer of 5. Na tijdnood koos Peter eieren voor zijn geld en forceerde hij netjes remise. Een groot deel van de rating van de tegenstanders was hiermee geneutraliseerd.

Ikzelf speelde een zeer lelijke partij. Ik was niet zo scherp, en hoewel mijn tegenstander niet altijd optimaal speelde haalde hij wel netjes de overwinning binnen. Snel klaar dus kon ik alvast eventjes biljarten met een van de lokale opa’s.

Ilias speelde een makkelijke opening, dat wil zeggen, dat het makkelijk was voor Ilias. Zijn tegenstander zat te zweten, en probeerde maar een stukoffer tegen twee vrijpionnen. Ilias was tactisch scherp en snoepte ze op. Een fijne overwinning met wit.

Wim was lang bezig, dat kwam doordat hij zijn tijdnood knap had overleefd. De partij begon met een groot voordeel voor Wim, die met zwart een goed plan had. Na tijdnood stond het vrijwel gelijk, maar was het een lastig eindspel, waar Wim gelukkig ook in de tweede tijdnood het hoofd koel hield en om ongeveer half 6 ook klaar was met zijn partij. ½-½

Bas begon goed aan zijn partij tegen de jonge Liam Vrolijk, maar liet daarna wat steekjes vallen opweg naar het eindspel, waardoor dit nog heel lastig was, na lang op de winst gespeeld te hebben werd de stand zelfs nog heel gevaarlijk voor Bas. Hij bood op het juiste moment remise aan met het oog op de spannende stand van Peter en de tricky stand van Wim, terwijl het team al op 3.5 punt stond. Goed op safe gespeeld van Bas die volgens de engine zelfs gevaarlijk minder stond (nog net wel/ net niet remise).

Na een zeer goede opening, waar Daan meer van wist dan zijn tegenstander, was de winst in zicht. Daan offert een paar pionnetjes en wint vervolgens een toren. Het had nu wel klaar mogen zijn, maar toen de pionnetjes geteld werden had Daan er wel heel weinig over. Opeens moest Daan gaan verdedigen met een toren tegen 5 pionnen, waar hij door knap spel een halfje uit wist te slepen. Al met al een goede partij.

Feest!! Een punt voor Martijn! Dat is de eerste en betekent meteen de overwinning voor Santpoort! Nu over de partij. Op zet 7 speelde Martijn’s tegenstander een zet die nergens in de big database van 2013 (meer dan 5 miljoen partijen) is te bekennen. Nu nog even bewijzen waarom niemand zo speelt. De meeste stukken van zwart kwamen uiteindelijk op de damevleugel te staan, behalve de zwarte koning. Het centrum staat vast, dus terugkeren was niet makkelijk. Een goede aanval zorgde voor een winnend eindspel. Heerlijk om te zien als team.

Patrick heeft ontzettend genoten van zijn partij. De rest van het eerste (behalve Peter) begreep er volgens mij niets van, maar het was duidelijk dat hij goed bezig was. Uiteindelijk speelde hij zijn tegenstander zoek en was het resultaat 0-1.

3-5 en 2 matchpunten! Hierdoor stijgen we een plaats op de ranglijst en we kunnen zelfs nog kampioen worden. (We hebben ons optimisme weer terug!) We hebben 4 halfjes waar iedereen vol voor de winst is gegaan. Daarbuiten heeft iedereen behalve ik goed gespeeld. Ik heb echter bijna gewonnen met biljart.  Dat betekende dus een vrolijke stemming van iedereen die 6 van ons mee hebben genomen naar het plaatselijke all-you-can-eat-and-more restaurant. Bas heeft alles opgegeten en de volgende foto geeft een goed beeld van de sfeer.