Schaakclub Santpoort

Na een aantal seizoenen zonder scharten was er, op veler verzoek, een nieuwe editie van het schartkampioenschap van Schaakclub Santpoort. In de afgelopen 11 edities, waaronder de laatste, werden Martijn & Rob de R maar liefst 5x kampioen. Dat maakt ze dan natuurlijk ook gelijk favoriet voor een nieuwe titel. De enige andere oud-kampioenen aan de start waren Hans met nieuwe teamgenoot Rob ‘Cross’ B en Gijsbert met zijn nieuwe teamgenoot en ruwe diamant Mike. Maar met 12 deelnemende teams (een recordaantal) waren er nog genoeg andere kapers op de kust. Jong schaaktalent als Dave, Mike, Menno, Louis en Gligor. Ook waren er er een aantal sterke darters bij: Matthias had zijn dartende broer uit Maastricht meegenomen, Michel gooit regelmatig met zijn competitieteam en Andries had in het verleden op hoog niveau gedart. Kortom (en lekker cliché), alles was mogelijk.

Hans & Rob B begonnen uitstekend. De dubbels werden uitgegooid en op het schaakbord ging het ook soepel. Dit resulteerde in een 2x een 4-0 overwinning (2 matchpunten voor darten en 2 voor schaken) tegen respectievelijk Gligor & Martijn en Henk, Gerard en Wim D.

In ronde 3 liepen ze echter tegen de dubbel kwaliteiten van Menno aan. Menno gooide, net als een ronde eerder tegen de gebroeders de Roode, de dubbel 1 vlekkeloos uit. En zo stond hij na ronde 3 ineens bovenaan met Louis.

Voor de laatste ronde was het nog steeds erg spannend wie er met de titel vandoor zou gaan. Martijn & Rob waren hersteld van de mokerslag van Menno ‘dubbel 1’ Schaefer en stonden bovenaan met 12 matchpunten (vooral onze voorzitter ging als een trein, zowel schakend als dartend). Zij werden op de voet gevolgd grote verrassing Ronald & Remo met 11 matchpunten (dartend waren ze onklopbaar; maar ook schakend stonden zij hun mannetje met bijvoorbeeld een 1-1 van Ronald tegen Martijn). Menno & Louis waren iets ingezakt toen er tactics gespeeld moest worden i.p.v. dubbelen en volgden op 10 matchpunten. Ingmar & Andries en Hans & Rob B volgden met ieder 9 matchpunten.

Rob & Martijn verloren hun dartpartij tegen Ingmar & Andries maar zetten dat recht met het schaken en zo werd het 2-2. Ronald & Remo konden daar niet van profiteren. Zij wonnen de dartpartij maar verloren hun schaakpartij tegen Menno & Louis (dus ook daar 2-2). Hans & Rob B wonnen met 4-0 (ondergetekende gooide eindelijk een goed potje darts).

Zo werden Rob & Martijn opnieuw kampioen en konden zij hun 6e titel (uit 12 edities) bijschrijven met 14 van de mogelijke 20 matchpunten. Hans & Rob B werden door hun eindsprint nog net 2e met 13 matchpunten. Op bordpunten bleven zij uiteindelijk de verrassende nummer 3 Ronald & Remo voor. Topscoorders van de avond werden Dave en Rob de R met ieder 9 uit 10.

Met een recordaantal van 12 deelnemende teams, veel gezelligheid en bittergarnituur van de penningmeester smaakte deze avond naar meer. Na de zomer, in het nieuwe seizoen, zal er snel een nieuwe editie worden gehouden. En hopelijk is er dan een duo bij die onze voorzitter en penningmeester van de troon kan stoten 🙂

Hans