Op 18 t/m 20 werd het Europees kampioenschap rapid en blitz gehouden in Minsk. Ik kwam eigenlijk op het idee om aan dit toernooi mee te doen doordat ik erop werd gewezen door Vladimir Poley in Saint-Lo. Hij zat ook in de organisatie van het EK en zodoende ben ik er met 3 anderen erop ingegaan op zijn uitnodiging. Ik zat zelf met Hiddo Zuiderweg, Albert Vermue en Brent Burg.

We vlogen vanaf Eindhoven naar Vilnius om daar een dagje door te brengen en wat bezienswaardigheden te zien en naar de ambassade toe waar we onze visum konden ophalen normaal 60 euro maar voor deelnemers helemaal gratis. De volgende avond gingen we met de trein naar Minsk toe wat ongeveer zo’n 4,5 uur rijden is. Daar kwamen we diezelfde avond aan op het station. Het mooie was dat een andere wit rus uit Saint-Lo ons stond op te wachten en ons persoonlijk naar het hotel bracht.

Het hotel was goed te doen ongeveer 500m van de speelzaal af en dicht bij het centrum. Het ontbijt in het hotel was 10 euro dus elke dag de stad in om te ontbijten bij een plaatselijke bakkerij die croissantjes en chocoladebroodjes verkocht en verassend genoeg konden ze meerdere talen.

De eerste dag blitz verliep chaotisch omdat ongeveer 600 deelnemers door een metaaldetectiepoortje moesten en gefouilleerd werden. Daarna na ongeveer een uur te hebben gewacht was er de opening met volksdansers en toespraken. Na de toespraken konden we eindelijk beginnen. Er waren in totaal 11 rondes en waarin je met beide kleuren tegen je tegenstander mocht met 3 minuten en 2 seconden increment gevolg is dan wel lange wachttijden tussen de ronden. Met 9 punten uit 22 was ik niet helemaal tevreden maar wel heel goede parijen. Ik heb beter gestaan tegen 2100 en 1950 maar moet ze wel winnend afmaken en winst tegen 2278.

De volgende 2 dagen stonden 11 ronde Zwitsers met 15 minuten en 10 seconden increment op het programma. Ik haalde 4 uit 11 met goede remises tegen een CM (2238) en 2178. Na de prijsuitreiking gingen we de stad in om te gaan eten en de laatste dingen bezoeken en cadeautjes kopen.

Het toernooi was goed georganiseerd en was een ook mooi om mee te maken. Normaal kan ik nooit op een EK spelen en dat ik mee mocht doen maakte het nog leuker. Ik heb het gevoel dat ik steeds beter wordt en vooral met rapid en blitz zie ik het terug. Ik zie wel dat ik het nog laat afweten tegen de zwakkere spelers. Ook het schaken leeft er in het land en ook het jeugdschaken is van goede kwaliteit. Wat hier bij de meisjes top is is daar middenmoot en het aantal jonge kinderen zijn daar van veel hoger niveau. Het land zelf is een bezoekje waard maar nog vrij onbekend.

Geef een antwoord