Schaakclub Santpoort

In tegenstelling tot de spelers t/m 9 jaar en de spelers ouder dan 14, moeten de spelers uit de D- (t/m 12) en C-categorie (t/m 14 jaar) zich voor het NHSB kampioenschap plaatsen. Voor onze regio was het plaatsingstoernooi het “Kampioenschap van Zuid-Kennemerland en omstreken”. Helaas voor de organisatie, de jeugdleiding van Chesscool tekent al jaren voor dit toernooi, was de opkomst dit jaar erg laag.

In de D-categorie, spelers geboren in 1997 of later, had Santpoort maar liefst 9 spelers ingeschreven.Helaas bleek zondagochtend dat de griep die Daan Koetzier vrijdag al bij de interne competitite weghield, hem nog steeds het schaken belette. Er bleven nog 8 Santpoortse jeugdleden over, die werden aangevuld met 1 speler van HWP Haarlem, en twee van Chesscool. Al snel bleek er een tweedeling: de wedstrijden tussen de Santpoorters onderling waren spannend, die tussen de Haarlemmers ook.

Wel viel op dat er veel te snel gespeeld werd. De organisatie had het aantal ronden van de vooraf bepaalde 9 teruggebracht naar 7 om de bij dit spelersaantal onvermijdelijke indelingsproblemen te voorkomen. Om toch ongeveer gelijk met de C-categorie klaar te zijn, werd het speeltempo verlengd naar 20 minuten p.p.p.p. Op een uitzondering na, hadden de spelers hier echter geen boodschap aan. Sommige ronden waren al na 10 minuten gespeeld. Rond 3 uur kon daardoor de prijsuitreiking plaatsvinden.Santpoort eindigde op plek 1 t/m 8 in volgorde: Maurits, Dave,Sander, Pjotr, Patrick, Sjoerd, Justin en Roelof. Onze regio had 9 plaatsen voor de NHSB kampioenschappen te verdelen: al onze deelnemers mogen dus op 10 en 11 januari deelnemen in Krommenie.

 

De spelers in de C-categorie, geboren in 1995 of later, kregen al bij de start van het toernooi de felicitaties van de toernooileiding. Er waren 8 NHSB-plaatsen te vergeven, er waren slechts 6 spelers opgekomen: 3 van Santpoort, 3 van Chesscool. Ook in deze categorie dus een lager aantal ronden dan verwacht: 5 ipv de geplande 7 en een speelduur die verlengd werd naar 30 minuten. De spelers wisten hier de tijd wel te gebruiken,regelmatig partijen die rond de 3 kwartier duurden.

Mogelijk omdat er geen spanning over al dan niet plaatsing over de wedstrijden hing, werd er om elk punt gestreden. Zelfs de traditionele remise tussen Bas en Daan bleef uit.

Toen de stofwolken waren opgetrokken,bleken Daan, Bas en Bastiaan 1e, 3e en 5e geworden.

 

 

Klik hier om meer foto's te zien. 

Geef een reactie