Schaakclub Santpoort

Ik dacht het maar even positief in te starten,  het verslag van het 5e. Nadat ons 1e team twee weken geleden de titel greep, was het afgelopen vrijdagavond weer raak in het Polderhuis.
ZSC Saende 5 (een jeugdteam) kwam op bezoek, tot dan nog ongeslagen en dat wensten zij zo te houden, want bij een gelijkspel zouden zij kampioen worden. Aan ons de zware taak om zand in de machine te strooien.
De bordvolgorde nagenoeg gelijk aan andere wedstrijden, uiteraard afhankelijk van wie we tot onze beschikking hebben. Deze keer waren dat Robin, Jelle, Bastiaan, Jonathan, Rik en Joey. 

Als teamleider zat ik op het eerste bord. Met zwart kwam ik onder druk te staan, maar pende met Toren f8 zijn Loper op f7. Dame van mijn tegenstander Tom stond op f3 en zijn Toren op f1. Met een ongelooflijk knullige rekenfout dacht ik twee stukken en een pion voor een Toren te kunnen winnen. Mijn Paard dekte immers het Matveld f8, wat kon mij gebeuren?. Maar u ziet het waarschijnlijk al, er dreigen twee stukken op f8, namelijk Dame en Toren. En zo konden de stukken al vlot de doos in, 0-1.
Ik stond na afloop van de partij nog geen 10 minuten in de kantine of Joey kwam al binnen. Ook hij had geen punt kunnen scoren en zo stond het binnen 5 kwartier al 0-2.
Jonathan op 4 stond een stuk achter, Bastiaan op 3 zijn Koning was verjaagd en die stond inmiddels op g6, Rik op 5 stond een pion achter en Jelle op 2 stond qua stukken dan nog wel gelijk, maar hij had twee dubbelpionnen. Verder ging alles goed.
Jonathan werd klem gezet. De Torens en Dame stonden op zijn stelling gericht. Met het Paard op h3 werd de Koning naar h1 verjaagd, weg bij zijn Torens en dus twee zetten later zou het Mat zijn, 0-3.
Rik verloor nog twee pionnen. Hij had er nu drie minder. Zijn tegenstandster had de open lijn en een sterke Loper in zijn verdediging geposteerd. Er viel geen eer meer aan te behalen en dus capituleerde Rik, 0-4.
 

Bastiaan moest zwaar verdedigen. Zijn Paard op g5 werd door Dame g4 gepend. Het was een kwestie van tijd voor hij dat stuk verloor. Met nog altijd een koning voor zijn verdediging was er geen houden meer aan, 0-5.
Alleen Jelle had nog best aardig spel. De dubbelpionnen waren verdwenen en ieder had nog 4 pionnen, waarbij Jelle een vrijpion had. Door een Paard te verplaatsen naar de aanval verloor Jelle de controle over een pion. Langzaam werd hij in de verdediging gedrongen. Dat kostte uiteindelijk nog een pion en zo werd ook Jelle vakkundig van het bord geschoven. Met nog een ruime minuut op de klok was de Clean Sweep een feit, 0-6. 
En dus viel er een kampioenschap te vieren in het Polderhuis, voor ZSC Saende in dit geval. We hebben ze na afloop gefeliciteerd met de titel. Met alleen maar overwinningen zijn zij uiteraard de terechte kampioen, proficiat!
Op 18 april spelen wij onze laatste wedstrijd van het seizoen uit tegen Wijker Toren. Zorg dat je er bij bent. Ik hoop op iets meer bordpunten, maar dat zal toch wel.

Geef een reactie