Schaakclub Santpoort

Zondag 28 september vertrok Santpoort met een D-team en een E-team naar Mierlo (bij Eindhoven) om deel te nemen aan het open NK teamschaken. 

In bordvolgorde onze  teams. 

D-team: Daan en Bas Haver, Dave en Cheryl Looijer (eigenlijk is zij nog een G-speelster). 

E-team: Maurits van Rees, Sjoerd Haver, Pjotr Tabachnikov en Sander Kirillova.

 

De locatie was een sporthal, waar de teams van de D, E en F categorie in de grote sportzaal speelden, en de A-B en C categorie in de kleinere bijzaal speelden. 

 

Het D-team

29 teams gingen van start voor 7 ronden schaken. In de eerste ronde trof Santpoort SV Deurne en we boekten een eenvoudige 4-0 overwinning. Ronde twee tegen Moira Domtoren moest er al dieper nagedacht worden. Daan trof een speler tegen wie hij op het individuele NK remiseerde. Ook nu werd zijn partij een remise. Bas Dave en Cheryl wonnen hun partijen, dus een 3,5-0,5 overwinning. In ronde drie tegen Spijkenisse konden we een voorsprong van 2-1 helaas niet tot winst uitspelen. Derhalve een 2-2 gelijkspel. 

D-team

 

Ronde 4 streden we tegen kampioenskandidaat Zukertort 1 met zeer gelouterde schakers uit de Nederlandse top tien. Zij bleven ons met 3,5-0,5 ruim de baas. Geen schande. Tot dan hadden ze al drie keer met 4-0 gewonnen. Ronde vijf tegen Zukertort 2 wisten wij met dezelfde cijfers (3,5-0,5) te winnen. Ronde zes troffen we de Vink uit Voorschoten. Door ook deze partij te winnen (3-1) stegen we naar de derde plaats.

 

Ondertussen had de Toren uit Arnhem van Zukertort 1 gewonnen en hoopte Zukertort op een stunt van Santpoort in de laatste ronde tegen datzelfde De Toren. Zelf waren we ook gebaat bij een goed resultaat om nog kans te maken op een absolute topklassering. Een op papier schier onmogelijke zaak. Op alle borden hebben de spelers van De Toren een aanzienlijk hogere rating dan de spelers van Santpoort.

Bas was als eerste klaar. Hij speelde een prima partij en wist met penningen en paardenvorken optimaal te profiteren, 1-0 voor. Cheryl en Daan konden het niet bolwerken en zo kwamen we met 2-1 achter. Dave kreeg toen een remiseaanbod in een gelijke stelling met minder tijd op de klok. Normaal zou je dat accepteren, maar wij hadden niets aan een 2,5-1,5 nederlaag.

Dave

Dus speelde Dave door. Hij wist een kleine voorsprong te behalen maar de tijd tikte door. Helaas had hij niet genoeg bedenktijd meer om zijn tegenstander op de knieën te krijgen en verloor hij op tijd.  Deze 3-1 nederlaag bracht ons op een uiteindelijk 5e plaats.

We kunnen terugkijken op een mooie schaakdag en een prima eindklassering.

 

E-team

Het E-team kon zich met een 4-0 overwinning in de eerste ronde ook al lekker warmspelen. Ook hier bracht ronde 2 Moira Domtoren.  Met een nipte 2.5-1.5 overwinning werden de 2 matchpunten binnengehaald. In ronde 3 moest het worden opgenomen tegen het sterke team van Leiderdorp met de individuele nr 4 van Nederland op bord 1. Met 2-2 werden de punten gedeeld.

E-team

VAS uit Amsterdam was de tegenstander in rond 4. Tijdens het (gesloten) NK in Naaldwijk werd het eerder dit jaar nog 2-2, dit keer trok Santpoort aan het langste eind met 3-1.

De vijfde ronde maakte duidelijk dat dit een open kampioenschap was. De tegenstander was een combinatie van drie schaakclubs uit Duitstalig België. De zenuwen die onze spelers hadden omdat ze niet wisten hoe remise in het Duits moest worden aangeboden bleken overbodig: het werd een vlotte 4-0 overwinning.

 

In de voorlaatste ronde was De Toren uit Arnhem de tegenstander. Dit team is een van de in het jeugdschaak overheersende verenigingen. Ondanks dat de logische 1e bordspeler een klasse hoger speelde, werd dit team toch 2e. Na een vlotte overwinning van Sander, verloor Pjotr kort daarna. Door de remise van Maurits bleef de stand gelijk. Helaas maakte Sjoerd in het eindspel een foutje, kwam met de koning tussen de eigen torens en wist torenruil en promotie niet meer te voorkomen. Een kleine 1.5-2.5 nederlaag dus.

 

In de laatste ronde moest een podiumplek veiliggesteld worden tegen D4 uit Oosterhout, een team met 4 Belgische talenten. Ook nu was er na 2 partijen evenwicht. Sjoerd won van de tegenstander die hem eerder dit jaar in Hengelo nog de baas was, Sander verloor. Maurits wilde remise aanbieden, maar het was onduidelijk hoe het bij Pjotr stond. (Voor de teamleider in ieder geval.) Plots renden bij Pjotr aan beide zijden de pionnen naar de eindstreep. De pion promoveerde pardoes met mat.

Helaas was Maurits in een mindere stelling terechtgekomen. Het remiseaanbod na het bereiken van 2-1 werd niet aangenomen waardoor het tegen de uiteindelijke kampioen 2-2 werd.

 

Met een gelijkspel tegen de nummers 1 en 4 en het kleinst mogelijke verlies tegen de nr 2 werd een welverdiende 3e plaats behaald.

3e plaats

 

Na een wat langdurige prijsuitrijking kon dan ook tevreden de nog langduriger thuisreis via files op de omleidingsroutes van de A2 en de MacDonalds worden aanvaard. Voor 8 uur ‘s morgens waren we vertrokken, na 9 uur ‘s avonds waren we terug, maar beide teams hebben een geweldige dag gehad.

 
 
De volledige einduitslag staat hier.
Meer foto's staan hier.

Geef een reactie