Jaap Fischer, niet Bobby natuurlijk, schreef jaren geleden een liedje over een landelijk ochtendblad. Vanwege de jeugdleden zal ik de titel niet noemen, maar het bevatte de tekst: 'De Volkskrant heeft geen mening, de Volkskrant heeft er 10'. Aan dat liedje moest ik gisteravond denken bij onderstaande stelling uit mijn partij tegen Jim Meij in de wedstrijd De Vennep-Santpoort.

Normaal heb ik altijd moeite om een plan te vinden, maar na 12 zetten had ik plannen zat. Niet de 10 van Jaap, maar wel de helft.

• Kort rokeren
  • Lang rokeren
  • h-pion opspelen in poging h-lijn te krijgen voor Toren
  • spelen met loper-dame op diagonaal a4-e8
  • paard van goede veld e5 omspelen naar ook best wel ok veld g5

Ik dacht dat 1 variant de beste wel zou zijn, er 1 direct zou verliezen en drie wel OK zouden zijn. Maar ja, welke? En ik besteede bijna een half uur aan deze zet. Gelukkig stond ik op dat moment al 25 minuten tijd voor.

Het ging verder met Pf3 en Lh4. Paarden en Lopers werden geruild op veld g5 en ik kreeg de gewenste h-lijn. Uiteindelijk kwam ik erg goed te staan.

Maar dan moet je wel zien dat Lh5 groot voordeel geeft.  Als zwart slaat, valt de loper op c6, daarna de pion van b6, en nog zo een en ander. En bij niet slaan, sla je met de loper zelf op g6 en valt uiteindelijk de Toren op a7.

Ik zag het niet …. En na in wederzijdse tijdnood, we speelden beiden de laatste 10-15 zetten met minder dan 2 minuten, nogmaals de winst gemist te hebben werd het tegen middernacht remise. Toen ik thuiskwam lag het ochtendblad bijna op de mat.