Schaakclub Santpoort

 

Zaterdag 10 oktober begon voor het D-team de eerste dag van de Meesterklasse, de Eredivisie van het schaken. Drie partijen van 1 uur p.p.p.p. moesten er gespeeld worden. Met de bezetting is het team bestaande uit Dave, Maurits, Sjoerd en invaller Cheryl als 9e geplaatst in een veld met 24 ingeschreven teams.  

 

Ronde 1 tegen Schaakmaat.

Door indeling van de bovenste helft tegen de onderste helft zouden we qua rating de eerste wedstrijd tegen Schaakmaat uit Apeldoorn moeten kunnen winnen. Toch bestaan er op dit niveau geen makkies, dus volop concentratie achter het bord. Cheryl wist een aanval van haar tegenstander te pareren en nam het initiatief over. Al vlot won ze de partij. Sjoerd won met zeer gedegen spel; hij straalt rust uit achter het bord. Ook Dave won. Na een mindere opening wist hij ver in het middenspel zijn tegenstander te trucken met Damewinst tot gevolg. 3-0.

Maurits stond zeer degelijk een pion voor. Zijn structuur zag er goed uit, en de tegenstander moest het initiatief nemen, want ook de tijdsdruk lag bij hem. Maurits vergaloppeerde zich in het eindspel door de winnende combinatie te zoeken. Dat kostte tijd en door die juiste winnende combinatie iets te vroeg in te zetten ging de tegenstander eerder op weg naar promotie. Kan gebeuren, niets aan de hand. De winst van het team was een feit en daar gaat het uiteindelijk om.

 

Ronde 2 tegen HMC Den Bosch.

Een tegenstander met gemiddeld 30 ratingpunten meer achter de borden en dus konden we goed aan de bak. Na enkele minuten had Cheryl al een Dame te pakken van haar tegenstander die toch zo’n 150 ratingpunten meer achter zijn naam heeft. Dat werd niet meer weggegeven en dus stonden we al vlot op 1-0. 

Sjoerd snoepte zich naar een pionnenvoorsprong en hij offerde nog een loper tegen een pion.

Doordat de tegenstander met de koning moest slaan kon Sjoerd met zijn Toren schaakgevend de paarden van de tegenstander ophalen. De pionnenovermacht werd heel solide uitgespeeld tot winst.

Maurits had het zwaar en kon niet voorkomen dat Mischa Senders de 2-1 liet noteren. Dave stond op de koningsvleugel onder zware druk van Thomas Mollema. Het kostte heel veel tijd, maar dat lange nadenken bracht wel de juiste zetten op het bord. Uiteindelijk kon hij het initiatief overnemen en de partij naar zich toetrekken. 3-1 winst.

 

Ronde 3 tegen VAS 1.

Bij de laatste ronde van de dag begon de vermoeidheid ook een rol te spelen. Cheryl speelde een prima partij tegen Felix Blom. In het eindspel met zelf een Paard 5 pionnen tegen een Loper en 3 pionnen ging ze echter te actief in de aanval. De loper schermde het g8 promotieveld af, waardoor Cheryl de promotie met haar koning niet meer kon verhinderen en het Paard was te ver weg. 0-1.

Sjoerd had druk op tegenstander Casper Meijer door diens koning naar buiten te lokken. Vele schaakjes en een telkens weglopende koning leverden Sjoerd uiteindelijk een Dame en Toren tegen een Loper en Toren voorsprong op, plus een pionnenoverwicht. Toch veerde zijn tegenstander nog één keer op in de veronderstelling Sjoerd met een mataanval op de knieën te krijgen. Doordat de aanvallende Loper gepend stond werd het geen Mat. Sjoerd, die dit al gezien had, besloot alle gevaar te elimineren door zijn Dame tegen de Toren te ruilen, om vervolgens met een pion naar promotie te lopen en de partij binnen te halen, 1-1. 

Maurits wist zijn tegenstander Midoen Pijloo uit de tent te lokken met een offer. De plek om met een Loper de Dame te pennen kwam vrij en dit voordeel werd niet meer uit handen gegeven. Zowel op het bord als op de klok hield Maurits druk op zijn tegenstander met een knappe overwinning tot gevolg, 2-1.

Dave wist in het middenspel tegen Dion van Lange een loper te winnen. De druk op de stelling bleef echter aanwezig. Zijn tegenstander nam veel tijd om de partij in zijn voordeel te beslissen. Die pogingen werden allemaal teniet gedaan. In de eindfase miste Dave een mogelijkheid op een kwaliteitswinst, maar met nog minder dan een minuut voor de tegenstander speelde die eigenlijk toch al een verloren partij. 3-1.

 

Met de volle buit van 6 matchpunten staan we nu 2e op een half bordpunt van de Toren uit Arnhem (de favoriet voor de titel). Volgende keer (7 november) zullen we die ongetwijfeld als tegenstander mogen begroeten. 


 

Geef een reactie