Schaakclub Santpoort

De laatste wedstrijd van dit seizoen zou een memorabele dag worden in meerdere opzichten. De wedstrijd zelf was geen moment spannend. Hooguit konden we ons verbijten over de gemorste punten, waarbij een 7-1 uitslag geen overdreven uitslag was geweest. Ik vond de gezamenlijke laatste ronde-opzet totaal niet geslaagd: ten eerste zitten we niet in één zaal (heb niets gezien van de andere clubs) en vond daarnaast dat de ambiance – een schoollokaal met veel te kleine tafels- zeer slecht gekozen. De reis voor ons naar Amsterdam had daarom weinig toegevoegde waarde, of het moet het restaurant op het eind van de dag geweest zijn.

 

Ilias had vooruit gespeeld en had gewonnen. Ik heb de partij niet gezien en heb begrepen dat zijn tegenstander een incorrect stuk offerde en daarmee zijn verlies inleidde (1-0).

 

Invaller Brian –ingevallen voor de afwezige Wim Laurens- kreeg al vroeg een remise aangeboden. Ik gaf hem aan dat hij alle vrijheid had om te spelen maar blijkbaar achtte hij zijn stand niet OK want de remise werd aanvaard (1,5 – 0,5).

 

Daan speelde misschien wel de beste partij van het team. Zonder noemenswaardige theoretische kennis van een populaire variant bedacht hij zelf de theorie achter het bord. En dat deed dat op zeer hoog niveau! Zijn tegenstander die de variant wel kende, begreep de finesses echter niet van zijn eigen opening en werd volkomen overhoop gespeeld. Een uitstekende partij van Daan die prima terug kwam met 3 uit 3 na een dramatisch begin (2,5 – 0,5).

 

Xander speelde de opening niet om voordeel te krijgen maar om een speelstand te verkrijgen. Ging de theoretische discussie uit de weg, maar wist blijkbaar beter de weg in het middenspel met de geïsoleerde pion. Wat er gebeurd is weet ik niet maar op een bepaald moment stond Xander een stuk voor en rondde dat zonder noemenswaardige problemen af (3,5 – 0,5).

  

Piet had een klein voordeeltje uit de opening met zwart, dat droogde op en lange tijd was het gelijk. Alleen Piet had zeer weinig tijd dus ik was er niet gerust op. Zijn tegenstander ging echter vreselijk de fout in en verloor een volle Toren in een toch redelijk overzichtelijke stelling (4,5 – 0,5).

  

Daarmee was de wedstrijd beslist maar dat maakte de overige spelers niet veel uit want alle drie de spelers wilden zelf maar al te graag winnen.

  

Wim bouwde zijn partij knap op en speelde zijn tegenstander positioneel naar de afgrond maar in de tactische fase miste hij een paar opgelegde kansen en wist helaas deze prima opgezette partij niet in winst om te zetten. Een enorme domper voor hem. Maar het goede nieuws is dat zijn spel voldoende mogelijkheden biedt om zich te verbeteren: techniek en tactiek. Ik weet er alles van : )
(5 – 1)

  

Bas had de held van de dag moeten zijn: een nieuwe opening spelen, daarmee je tegenstander volkomen naar alle hoeken van het bord spelen, geforceerd een kwaliteit winnen en dan… Tot zover het goede nieuws. Dat kostte blijkbaar veel energie. Twee keer energie want Bas kwam even zoveel malen in tijdnood. Zijn tegenstander stond nog steeds een kwaliteit achter maar kreeg van Bas allerlei aanknopingspunten en door de druk van de klok ging Bas helaas ten onder (5 -2).

 

Zelf was ik de laatste die overbleef. Kwam met groot voordeel met zwart uit de opening. Kon een stuk winnen tegen twee pionnen of een kwaliteit. Lastige keuze maar koos terecht voor de kwaliteit tegen één pion. In die fase speelde ik niet op zijn sterkst en liet mijn voordeel glippen en moest teleurgesteld in remise berusten 5,5 – 2,5).

  

Wim Gravemaker was naar het Amsterdamse afgereisd om het afscheid van Piet namens het Bestuur luister bij te zetten. Een schilderij met mooie foto’s die herinnerden aan enkele mooie hoogtepunten die we samen met Piet in de afgelopen vier jaar hebben meegemaakt, was het cadeau. En zo kwam een eind aan een intensieve samenwerking met een trainer die veel meer dan dat was. Piet maakte van los zand een team. Zorgde ervoor dat de spelers voor de wedstrijd ruim op tijd waren, even koffie drinken, na afloop er voor zorgde dat er gegeten werd en de partijen liet rond sturen om elkaar met tips en tricks te verreiken. Het 1e team mag het volgend seizoen zonder Piet doen maar ik spreek de wens uit dat we in zijn stijl verder gaan!

 Tijdens het eten na afloop, kreeg ik een berichtje van Ilias die had vernomen dat er een ernstig treinongeluk was gebeurd. Hij wilde even vernemen of wij daar niet in zaten. Nee dus, maar het treinverkeer richting Haarlem was geheel plat gelegd. Via Wim en Karman (vrouw èn vriendin van Xander) werden Bas, Daan en ik in de Velserbroek afgezet. Brian die ons was kwijt geraakt, zat gelukkig ook niet in de bewuste trein maar kon echter niet meer terug en heeft zich moeten laten ophalen uit Amsterdam. Het seizoen is ten einde. Santpoort is 4e geworden en dat viel ons allemaal tegen. De ambitie is er nog steeds en die hebben we volgend seizoen opnieuw nodig om mee te dingen naar het kampioenschap.

Geef een reactie