Schaakclub Santpoort

Afgelopen september bestond Schaakclub Santpoort alweer 85 jaar. Maar omdat het weer in september (en daarna) soms nog weleens tegenvalt had de evenementencommissie in al hun wijsheid besloten het festijn op zondag 27 mei te houden. Want een lekker zonnetje voor een buitenactiviteit is wel fijn. En die beslissing pakte qua zon heel erg goed uit!

Dus waren er afgelopen zondag 20 schakers (helaas 2 last-minute zieken en 2 zonder actieve herinnering aan de activiteit) opnieuw te gast bij de brouwerij Santpoorts bier voor een bierproeverij, een BBQ en natuurlijk flink wat schaken.

Net zoals voorgaande edities speelden we schaken met voorgift. Dit houdt in dat de schaker met de hogere rating materiaal moet inleveren. Hoeveel materiaal? Dat hangt af van het verschil in rating tussen de 2 schakers. Het extreemste geval Bas die tegen Rolf moest starten zonder zijn dame en toren op a1. Bij minder grote verschillen ging het ‘slechts’ om wit die met 2 zetten mocht starten of 1 van beide partijen die ‘maar’ 1 pion hoefde in te leveren.

De schakers waren in 3 poules ingedeeld waarvan de top 2 en de 2 beste nummers 3 zich plaatsten voor de laatste 8. Verrassend genoeg lukte het de meeste van de hoger gerate schakers zich te plaatsen voor de knock-out fase. Dit waren uit poule A Dave, Ilias, en Mick, uit poule B Bas en Martijn en uit poule C Daan, Louis en Jelle. Daan won hier van Martijn, Bas won van Mick, Jelle van Dave en Ilias van Louis. In de halve finale schakelde Daan Jelle uit en won Bas van Ilias waardoor we een onvervalste broederstrijd/Haverfinale kregen. Ilias won de strijd voor de 3e plek nog van Jelle en het lukte Daan om zich te kronen tot beste Haver en schaakkampioen van de bierproeverij!

Na de prijsuitreiking (Santpoorts bier was zo aardig nog enkele prijzen ter beschikking te stellen) en een mooie speech van onze voorzitter werd er nog lekker door geschaakt, door gedronken en nog verder gekletst. Kortom, een erg gezellige dag die we ongetwijfeld nog vaker gaan herhalen met de schaakclub!

En nu eerst nog op dinsdag 6 juni de jaarafsluiting!

Hans

Geef een reactie