2 jaar geleden is een groep van 7 Santpoorters een weekend naar Roosendaal gegaan om daar mee te doen aan het duotoernooi van de plaatselijke schaakvereniging. De avond van tevoren werd al verbleven in een Roosendaals hotel en werd de Roosendaalse binnenstad onveilig gemaakt met hier en daar een klein drankje erbij. Omdat het zo'n gezellig weekend was werd weer besloten om dit weer te doen. Vorig jaar werd hier geen geschikt moment en geschikt schaaktoernooi voor gevonden. Ditmaal was dat er wel: het 1e Tilburgse kroeglopertoernooi op zaterdag 15 maart. In 2012 en 2013 was er al een Tilburgse delegatie naar het Santpoortse kroeglopertoernooi in de feestweek gekomen om wat inspiratie op te doen. En dat heeft zeker gewerkt want het was een goed georganiseerd en gezellig toernooi!

Vrijdag vertrokken 2 auto's vol Santpoorters (Henk, Gerard, Nathalie, Ilias, Rob B, Rob de R, Martijn en Hans) naar het Bastion hotel in Tilburg. Na eindeloos stil te hebben gestaan op de snelweg (Rob de R ontkende dat er files waren) zaten wij eindelijk om 19.25 uur aan ons 1e biertje. Niet veel later kwam de Swier-mobiel aan en konden wij eindelijk de stad in om wat te gaan eten. Na een Tilburgs kwartiertje lopen (bleek ruim een half uur te zijn) waren wij in het centrum. Daar aangekomen volgde Ilias zijn feilloze neus en werd een restaurant gevonden met kipsaté, halve liters erdinger, cocktails met veel liefde voor Nathalie en een schakende barman die dacht onze Robbie B wel even van het bord te kloppen. Om een uurtje of 11 stond Rob B een half bord voor en besloten wij iets verderop een biertje te gaan drinken. Eerst naar de studio toe en vervolgens achter Henk aan de naar de skihut alwaar wij de legendarische dansmoves van Rob B en de polonaise van Rob de R mochten aanschouwen. Maar zoals het echte schakers betaamt zaten wij anderhalf uur later een snelschaaktoernooitje te houden met flessen rosé uit de automaat. Helaas deed de rosé ondergetekende geen goed (een dame weggeven tegen Rob B en mat in 1 tegen Henk). De schakers die zich niet aan de rosé waagden deden het duidelijk beter: Ilias 1e met 6 uit 7, Martijn 2e met 5,5 uit 7 en Gerard 3e met 4,5 uit 7.

Snelschaken in de hotellobby

De volgende ochtend zouden wij om 09.15 uur het centrum van Tilburg ingaan op zoek naar een ontbijtje. Nadat Henk zijn jaar goed zat konden wij een klein half uurtje later op pad gaan. Omdat er nogal veel dicht was 's ochtends vroeg hebben wij uiteindelijk heerlijk ontbeten bij de V&D en kwamen wij keurig 10.45 uur aan bij de speellocatie.

Over het toernooi zelf kan ik iets korter zijn. In ieder geval complimenten voor de Tilburgse organisatie. Gerard had zijn supervorm van de vorige avond meegenomen waardoor de 'gebroeders' Swier met 6 uit 14 de ratingprijs t/m gem. 1750 (30e plaats) mee naar huis konden nemen (JUICHEN). De vd Lendes eindigden op een keurige 11e plaats met enkele goede resulaten van Ilias (oa winnen van een IM met 2350 en remise tegen een IM met 2500). Op de 28e plaats eindigden Martijn&Hans met 6 uit 14 (1 plek te hoog voor een prijs). Rob&Rob eindigden 36e met 5,5 punten en de meeste biertjes. Na de prijsuitreiking (JUICHEN), en wat extra reclame voor ons toernooi gingen wij opnieuw de binnenstad in om voor Ilias zijn kipsaté te scoren.

Al met al was het weer een zeer gezellig weekendje weg met de schakers. Volgend jaar gaan wij zeker weer een weekendje weg met zijn allen. Dan met nog meer Santpoorters erbij?!

Hansie Hansie