Schaakclub Santpoort

Op zondag 21 januari kwamen de eerste kinderen al om 10.15 uur het Soli-centrum binnen, de inschrijftafel was nog gesloten maar dat was geen probleem, ze wilden graag even helpen met het opzetten van de stukken. Een uur en twintig minuten later, slechts 5 minuten na het geplande tijdstip werden de klokken ingedrukt voor de eerste ronde. In de tussentijd werden ziekmeldingen verwerkt (op eentje na, sorry groep 1), konden kinderen die op de wachtlijst stonden alsnog meedoen, werd de indeling aangepast aan de laatste NHSB richtlijnen, en kwamen een paar ontbrekende kinderen gelukkig alsnog aanhollen. 

 

Even alleen het geluid van het indrukken van de klokken. In een laag tempo aan de hoogste tafels, maar hoe verderop je in de zaal komt, hoe hoger de zetfrequentie wordt. Aan de laagste tafels geen klokken, dat leidt alleen maar af. De spelregels alleen zijn al lastig genoeg, en er is meestal tijd genoeg. Pas als een partij nog niet klaar is op het moment dat op tafel 1 de tijdnoodfase aanbreekt wordt er op tafel 13 een klok bijgezet. Maar dat komt maar een paar keer deze dag voor, vaker wordt er dan al eerder tot remise besloten.

 

Aan de laagste tafels is het niet alleen toepassen van je schaakkennis, er wordt ook veel geleerd, want nog niet iedereen kent alle regels. Gelukkig willen tafelleiders, maar ook tegenstanders je dan graag helpen. En dus wordt het bestaan van de En Passant regel uitgelegd, waardoor je wat kennis wint, maar wel een pion verliest. Merken kinderen tot hun grote verbazing dat er niet alleen een korte rokkade bestaat, maar ook een lange, en dat wit dat ook mag doen als hij daarmee zwart schaak zet.

 

En zijn kinderen soms ook verrast op welke manieren het remise is. Pat natuurlijk een paar keer. Maar met alleen paard kan je echt niet matzetten, en alleen schaakjes blijven geven met de Toren leidt vrij snel tot 3x dezelfde stelling (niet 3x dezelfde zet!).  En als wit alleen een Dame heeft, maar alleen zwart weet hoe je daarmee mat kan zetten, dan kom je ook niet verder dan een gelijkspel.

 

Om kwart voor vijf waren alle partijen gespeeld, de tosti's gegeten, de uitslagen verwerkt en konden de door de firma Swier geleverde fraaie bekers aan de top 3 per tafel worden uitgereikt.

Een uurtje later was de zaal weer opgeruimd en konden we terugkijken op een mooie dag.

 

Dank aan alle deelnemers, begeleiders en vrijwilligers!

 

Uitslagen van de GP staan hier .

De foto's staan hier . 

 

Geef een reactie