Schaakclub Santpoort

Afgelopen vrijdag speelde Santpoort 2 alweer de zesde ronde in de eerste klasse van de NHSB competitie tegen De Uil 2. Omdat medekoploper Volendam afgelopen dinsdag verloor van HWP konden we deze ronde door te winnen een belangrijke stap richting het kampioenschap zetten.

 

Dave was er deze avond niet bij en hij had daarom gevraagd of hij zijn partij vooruit mocht spelen bij De Uil en die hadden daar geen problemen mee. We werden bij De Uil gastvrij ontvangen door teamleider Jan Havenaar waarna Dave aan de slag ging om ons een goede uitgangspositie te bezorgen. Dat lukte uiteindelijk na een niet heel makkelijke partij waarin de tegenstander van Dave het lang prima deed. Alleen bleek dat Dave nauwkeurig bleef spelen toen het er op aan kwam terwijl zijn tegenstander richting de 36e zet een paar mindere zetten deed. Dave won uiteindelijk een stuk wat meteen het einde van de partij betekende.

 

Dat betekende dus 1-0 en na een zo'n anderhalf uur spelen bleek uit een rondje langs de borden dat er nog wel wat puntje zouden komen.

 

Op bord één, waaraan Martijn deze keer speelde, zag het er goed uit. Martijn kreeg actief spel na f6 en leek mij geen problemen te hebben. Op bord twee had onze invaller Tom Spits een pionnetje gepakt en zwart had niet echt compensatie alleen moest Tom nog even nauwkeurig spelen om al zijn stukken te ontwikkelen. Jan Burggraaf leek op drie wat te zoeken naar de juiste opbouw. Normaal speelt Jan vrij snel maar nu had hij wat meer tijd verbruikt dan zijn tegenstander. Stefan stond op vijf gelijk. Nathalie stond beter vooral omdat de koning van haar tegenstander in het centrum was blijven hangen. Zelf had ik op zeven een pion gewonnen en Rob stond zelfs twee pionnen voor met een heel mooie stelling. Het zag ernaar uit dat die partij het snelst afgelopen zou zijn.

 

Rob won inderdaad snel als eerste. Dat was 2-0. Op de andere overwinningen moesten we langer wachten maar we hadden vooraf al gezegd dat we geduld moesten hebben. Op alle borden een ratingoverwicht hebben betekent immers niet dat er ook snel gewonnen wordt.

 

Zo rond kwart over elf wonnen Martijn, Tom en Nathalie. Stefan en Jan speelden na goede partijen remise en zelf bleef ik zwoegen om mijn pionwinst van het begin van de avond te verzilveren. Waarschijnlijk had het sneller gekund maar uiteindelijk haalde ik om vijf over half twaalf ons zevende punt binnen.

 

Ons team haalde dus weer een zeer degelijke en verdiende overwinning. Daar kunnen we trots op zijn. Met onze zeven bordpunten hebben we de marge met nummer twee Volendam vergroot naar twee wedstrijdpunten en 8 bordpunten. Dat is net een halfje te weinig om al kampioen te zijn. We hebben dus een klein feestje gevierd. Het kampioensfeest bewaren we voor 30 maart als in het Polderhuis de slotronde van de eerste klasse wordt gespeeld.

Geef een reactie