Op maandag 22 februari toog het vijfde naar Hoofddorp. We slikten een zware nederlaag, gelukkig zijn we een viertal en kon het score-verschil niet al te hoog oplopen. Van de drie partijen aan mijn rechterzijde heb ik niets meegekregen, had mijn handen meer dan vol aan Vadym Timofeyev.

De partij bestond voor mijn gevoel uit drie delen. Het eerste deel had wel wat weg van Halma. Zo was dit de pionnenstructuur na zet 11 van wit.

 

 

Vadym ging verder met zijn pionnen, en 10 zetten later had wit alleen zetten met stukken gedaan, terwijl zwart probeerde de overkant te halen.

 

Als ik nu niet mat ga, moet ik volgens mij beter staan, bedacht ik me toen, en ik kon zijn pionnenzwakten aantasten en kwam wat pionnetjes voor te staan.

 

 

Ik wilde dus ruilen, maar deed dat verkeerd. Ik heb eerst gekeken naar 34. T6e2 om zwarte grappen op de tweede rij direct te kunnen voorkomen. Zwart moet dan direct een set torens ruilen, anders heb ik Tg2 en doe dat zelf. Maar ik kies stom genoeg toch wat anders en 34. Txh6 werd gespeeld. Je hoopt dan natuurlijk op Kxh6 Lxf4+ maar dat is natuurlijk veel te naief gedacht.Zwart sloeg eenvoudigweg ook een loper.

 

Tja, dan komt de tweede fase, die van de angst. Ik was stomweg 'even' vergeten dat die loper op h2 ongedekt stond. Dacht hier dat het, ondanks de pionnenvoorsprong al helemaal de verkeerde kant opging en ik moest redden wat er te redden viel. De computer blijft ijzig rekenen en vindt dat er bijvoorbeeld niets aan de hand is na Txc6 of Tee6. En zelfs het door mij gespeelde Txh5 wordt nog van een flinke plus voorzien.

Maar ik schaakte achteruit. De witte Toren ging via g5 naar g2.

 

 

 Gelijk, vindt de computer, maar inmiddels flink in tijdnood (Arjen wederom bedankt voor het noteren van een flink stuk van mijn partij) , terwijl mijn tegenstander nog een uurtje had, speelde ik het niet actief genoeg.

 

En de zwarte pion die tot dan toe als enige niet bewogen had, haalde in deel drie de overkant.

Geef een antwoord