Schaakclub Santpoort

In de halve finale troffen Ouker  en Wim elkaar. Na de loting om de kleur mocht Ouker achter de witte stukken plaatsnemen. Tijdens de partij bleef het evenwicht lang bewaard. Wit had wat ruimtevoordeel en een iets betere pionnenstructuur maar met nog zo'n half uur te spelen leken beide partijen niet verder te kunnen komen.

 

In een normale partij is remise dan een logisch resultaat maar in de beker betekent dat vluggeren en dan kun je er voor kiezen om dat te vermijden door wat risico te nemen. Dat gebeurde ook in deze partij. Wim koos er voor om een paard te offeren voor twee pionnen. De compensatie bestond uit een vrijpion op c4 ondersteund door koning en toren maar objectief gezien was de compensatie niet voldoende.

 

In de praktijk was het voor Ouker echter lastig om de juiste verdediging te vinden mede doordat de tijd krap begon te worden. Een foutje besliste uiteindelijk de partij ten gunste van Wim en daardoor was hij de eerste finalist.

De andere halve finale kon helaas niet gespeeld worden. Wim Laurens had studieverplichtingen en een alternatieve datum was moeilijk te vinden dus Mick kreeg een walk-over.

 Voor finale lootte Mick de witte stukken. De partij was van beide kanten niet foutloos. Wim kwam goed uit de opening en dacht na ruil van stukken een prima stelling te krijgen. Er bleef echter een pionnetje hangen dat door Mick echter weer terug werd gegeven in ruil voor een actieve dame en toren (op de 7e rij van zwart). Wim kon echter alle dreigingen net pareren en toen hij een vrije
a-pion naar a3 had laten oprukken kon Mick niet anders dan deze blokkeren met een toren. De partij eindigde vervolgens in remise door zetherhaling.

Vervolgens moest het vluggeren de beslissing brengen. Dat is echter toch een loterij. Zeker als er eerst een lange partij gespeeld is. In de eerste partij won Wim een pion en met nog 52 seconden op de klok tegen 14 van Mick stond hij gewonnen. Een schaakje van Mick werd echter te snel gepareerd met een koningszet. Mick won een paard, haalde snel de resterende pionnen van Wim op, haalde een dame en had toen geen tijd meer om mat te zetten. Remise na het vallen van de vlag dus.

In de tweede partij ging het sneller. Mick onderschatte al snel een penning en dat koste een stuk en na meer materiaalverlies moest hij opgeven. Daarmee is Wim de bekerkampioen in het seizoen 2014-2015. Volgend jaar spelen we weer volgens hetzelfde knock-out format in de laatste vijf, zes weken van het seizoen.  Winnaars gaan door, verliezers kunnen blijven komen om rapid te spelen.

Deze week (23-06) en volgende week (30-06) spelen we nog
rapid voor wie tijd heeft (de aanwezige spelers zorgen zelf voor een indeling.)
Daarna de zomerstop.

Geef een reactie