Schaakclub Santpoort

Afgelopen vrijdag is het 4e kampioen geworden. De concurrent, De Uil 4 verloor haar laatste wedstrijd zodat wij de meeste punten hebben en dus KAMPIOEN zijn.

 

Om nog kans te maken op het kampioenschap moest eerst de donderdag ervoor gewonnen worden van KC/Het Spaarne 2, Voor hen gold dat zij bij winst (bijna) zeker kampioen zouden zijn. De wedstrijd had dus wel belang en spanning.

 

KC/Het Spaarne 2 – Santpoort 4  2 – 6

 

Na een welkom door de wedstrijdleider (de bij de meeste Santpoorters bekend zijnde Bert Bergshoeff) begonnen de partijen.

 

Na 3 kwartier zag ik op 7 borden gelijk opgaande partijen, in enkele gevallen een pion meer bij Santpoorters.

Robin had echter een duidelijke aanval op de koning(svleugel). Zijn driehoek van 2 paarden en de dame stond stevig. De tegenstander kon op die aanval geen antwoord vinden en gaf op  1 – 0.

 

Om half 10 zag ik dat Richard zijn pioen voorsprong had vergroot tot 2 pionnen, terwijl er ook wat stukken geruild waren. Hij schoof geduldig zijn pionnen verder naar voren en dat leidde naar 2 – 0.

 

Gijsbert was in zijn partij (naar mijn inschatting) de aanvallende partij. Met nog 2 stukken bij beide spelers gaf Gijsbert echter een loper weg. Daar was niets meer aan te redden 2-1.

 

Nico kwam in een stelling waarbij zijn tegenstander en hij stukken die op de koning gericht waren. Ze moesten ookdekking geven. Het was voor mij onduidelijk of één van beiden beter stond. Er kwam afruil en remise was gezien de overige borden een goede uitslag.

Ook ik zelf behaalde een remise. Fritz gaf aan dat ik bij de eindstelling slechter stond (ikzelf dacht anders). De tegenstander had al vaker remise aangeboden. Toen hij en ik beiden nog 3 minuten hadden voor 9 zetten heb ik in remise“berust”. Hierbij speelde de tussenstand ook mee 3-2.

 

Op de 3 overige borden hebben wij remise aangeboden. KC/Het Spaarne had daar echter niets aan en op alle 3 borden werd doorgespeeld.

Ger wist een pion voorsprong te creëren. Promotie kon de tegenstander niet meer tegenhouden 4 -2.

Nog één halfje. Ton speelde met een toren tegen loper een paard en met beiden een aantal pionnen.

Dat oogde niet goed. Douwe had een gelijke stelling op het bord met veel stukken. Dat was nog niet gespeeld. Zijn tegenstander had echter veel meer tijd verbruikt.

 

Uiteindelijk wonnen beiden. Douwe’s tegenstander ging door de vlag. De tegenstand(st)er van Ton had te laat in de gaten dat Ton kon promoveren, liet promotie toe en haar paardenvork op toren en dame mislukte door een schaak van Ton. Daarmee werd het 6-2.

 

 

De overwinning hebben we in Haarlem bescheiden gevierd.Daarbij geboomd over de kans dat De Uil de volgende dagzou gelijkspelen of verliezen. Wij achten het niet onmogelijk maar schatten hen beter dan het jeugdteam van ZSC/Saende 6.  Gelukkig hebben de jeugdspelers niets van onze inschatting aangetrokken en hebben de winst gepakt en ons daarmee kampioen gemaakt.

 

Door schaakinspanning van Richard Dietvors, Ger Kemper, Rob van Zwieten, Gijsbert de Bock, Douwe van Rees, RobinLooijer, Nico Schumacher, Ton Haver, ondergetekende en invallers Sjoerd Haver, Robin Anne Gravemaker en Mick Mulder is het kampioenschap bereikt.

Geef een reactie