Schaakclub Santpoort

Zondag 19 februari 2006 heeft aan de Eksterlaan te IJmuiden het jaarlijks schoolschaak kampioenschap van Velsen plaatsgevonden. Een evenement waarbij alle basisscholen in de gemeente Velsen waren uitgenodigd. Dit jaar gaven maar liefst negen basisscholen gehoor aan deze uitnodiging, verdeeld over elf teams. Elk team bestond uit vier spelers en aangezien sommige teams ook een reserve speler meenamen, waren er zo’n vijftig spelers aanwezig.

Tussen 9:15 uur en 9:45 was de aanmelding en om 10:00 uur was de aanvang van het toernooi. Om 9:00 uur begonnen de eerste spelertjes binnen te druppelen, die zich alvast door middel van een oefenpartijtje warm probeerden te spelen. Een van de nieuwtjes dit jaar was dat schaakclub Santpoort ook betrokken was bij de organisatie en dat resulteerde in een groot aantal medewerkers en een uitstekende sfeer. Het andere nieuwtje was dat het toernooi niet op de zaterdag werd gespeeld maar op de zondag, dit om de voetballende schakertjes ook mee te laten doen en met succes want met negen basisscholen deden er drie basisscholen meer mee dan vorig jaar.

Zoals altijd werd er van te voren geinventariseerd wie de favorieten waren. De Windroos 1, Kompas West en De Ark leken op voorhand een gooi naar de titel te kunnen doen met als outsiders De Toermalijn en Brederode Daltonschool. Maar al in het begin bleek dat het Kompas West niet de benodigde vorm had. Onder leiding van de excellerende kopman Ingmar Visser (100% score) konden zijn ploegmaten hem absoluut niet volgen en werd er keer op keer puntverlies geleden. De Ark had het veel beter voor elkaar met de schakende broertjes Sander en Patrick Raphael op de kopborden en met een goede bezetting op de staartborden behaalden zij de ene na de andere zege. Ook de Windroos 1 met kopvrouw Nina Schumacher (90% score) en bord twee speler Michael Udink (100% score net als vorig jaar) was, zoals de laatste jaren, ijzersterk en boekte de ene overwinning na de andere.

Het kampioensduel werd eigenlijk al na een rondje of drie uitgevochten. De Ark moest het opnemen tegen De Windroos 1, beiden met alleen nog maar overwinningen van 4 – 0. Maar met een afgetekende overwinning van 4 – 0 voor de Windroos was het pleit in feite beslecht.

Daarna volgde een verbeten strijd om de derde plaats waar De Toermalijn en de Brederode Daltonschool in verwikkeld waren en waar onverwachts ook de Zandloper zich nog in mengde. Een boeiend spektakel volgde waarbij de emoties af en toe hoog opliepen. De Zandloper kwam uiteindelijk één wedstrijdpunt tekort en moest genoegen nemen met de 5e plaats. De Toermalijn kwam over de finish met het minimale verschil van twee en een halve bordpunt tekort voor het brons. En de gelukkige was de Brederode Dalton school die een zwaar bevochten 3e plaats behaalde. De Ark tekende voor het zilver en De Windroos 1 voor de 4e maal (!) goud.

Maar ondanks al dit competitiegeweld was en is het spelplezier toch het allerbelangrijkste. Traditiegetrouw werden ook bij deze aflevering van het scholenschaak weer volledig nieuwe matvarianten op het bord getoverd en de meest onwaarschijnlijke zetten te bewonderen. Het publiek bleek het te waarderen want de hele dag was de zaal van het Jan Ligthart gebouw propvol met ouders, grootouders en leerkrachten die hun jeugdige helden ondersteunden. Het lijkt erop dat ook de schaaksport geschikt is voor de toeschouwer. De Windroos 1 zal dus voor de vierde opeenvolgende keer de gemeente Velsen vertegenwoordigen in Krommenie tijdens de Noord-Hollandse kampioenschappen en in deze vorm zullen zij zeker succes hebben.

Geef een reactie