De oplettende lezer was het natuurlijk allang opgevallen. ‘ Waar blijft nou dat verslag van Santpoort 2?', werd mij al een paar keer gevraagd. En ja….. dat moet er wel komen – dat weten we – maar het viel niet mee. De klap kwam hard aan. We verloren alweer van het Spaarne, die club ligt ons niet.

Het ligt trouwens niet aan de tegenstanders. Het Spaarne is een sympathieke club, die zijn eigen identiteit heeft behouden, vriendelijke spelers en je voelt je altijd welkom ook al worden de thuiswedstrijden van het Spaarne tegenwoordig gespeeld in de massaliteit van het Denksportcentrum in Haarlem waar je altijd enorm op moet passen dat je niet per ongeluk met een leeg waterflesje de speelzaal uitloopt.

Als we verliezen van het Spaarne ligt dat dus meestal aan ons zelf. Hoewel op mijn nederlaag tegen Aad de Bruijn weinig was af te dingen. In de analyse hadden Aad en ik het idee dat zwart het aardig deed in de opening en slechts één wat mindere zet speelde – waarna het sterke g4! van wit meteen tot grote problemen voor zwart leidde door niet te voorkomen pionverlies op e6. De engine bevestigde dat later maar gaf ook aan dat Aad met wit eigenlijk de hele partij de beste voortzetting koos. Een prima partij dus van zijn kant. Niets af te dingen op die overwinning.

Ondertussen had Hans remise gespeeld terwijl hij fantastisch stond tijdens de partij. + 3,5 met mogelijkheden op + 10 maar ja…….die van het Spaarne zijn taai en tegen de 40ste zet was het weer gelijk en moest Hans balend in remise berusten.

Stefan was niet tevreden met zijn stelling tijdens de partij vertelde hij. Gelukkig zat er voor zijn tegenstander niet meer in dan remise. Dus nog niets aan de hand. Op een aantal borden (bij Gijsbert, Rob en Mick) stonden we er uitstekend voor en ook de partijen van Dave en Martijn gaven geen reden tot zorg.

Dat veranderde later op de middag echter. Tijdens de partij van Martijn liep de zwarte koning van Colleen Otten van e8 naar de veiligheid van b8 en later weer terug naar e8 (volgens arbiter Joost mocht er weer gerokeerd worden) maar dat bleek er allemaal bij te horen geloof ik. In ieder geval ontstond er een eindspel waarin een rottig h-pionnetje van zwart steeds verder naar voren liep en ogenschijnlijk simpel voor zwarte winst zorgde. En toen begon het drama voor Santpoort pas echt.

Dave speelde een eindspel met twee pionnen meer, stond duidelijk gewonnen en moest nog een paar zetten om de tijdscontrole te halen. Met 30 seconden per zet zou dat geen probleem moeten zijn totdat Dave even vergat om op tijd te zetten. Hij is minder dan een seconde tekort gekomen maar de klok was onverbiddelijk, een vlaggetje verscheen en arbiter Joost die net bij het bord stond, moest ook onverbiddelijk zijn. Hij kon niet anders dan constateren dat Dave verloren had wegens tijdsoverschrijding. Enorm veel pech voor Dave die een uitstekende partij speelde.

De opdracht voor de rest was toen duidelijk, drie uit drie halen om gelijk te komen maar dat is natuurlijk een enorme opgave. We kwamen overigens nog heel dichtbij. Rob speelde een uitstekende partij, kwam beter te staan en gaf zijn sterke tegenstander geen enkele kans om terug te komen en ook Gijsbert liet er geen gras over groeien. Gijsbert won een stuk en speelde het vervolgens zonder mankeren uit. Dat was dus 4-3 en Mick had toch echt winstkansen.

Helaas kon Mick net geen winnend plan vinden. Ik weet niet of het er in heeft gezeten maar toen zijn tegenstander de kans had om te ontsnappen door een toren tegen twee pionnen te geven waarna hij zijn koning eenzaam achter liet en Mick + 3 had was het remise. De plus 3 van Mick werd gevormd door een loper en daar kan je helaas niet mee mat zetten.

Al met al dus een 4,5 – 3,5 nederlaag. Een grote teleurstelling en we lopen een flinke deuk op in onze ambities. Aanstaande zaterdag krijgen we de koploper van de promotieklasse, het sterke Wijkertoren, op bezoek. We moeten wel winnen willen we bovenaan mee blijven strijden voor promotie maar het wordt een flinke uitdaging. We spelen om 13.00 uur in het Polderhuis. Supporters zijn van harte welkom.