Schaakclub Santpoort

Afgelopen vrijdag speelde het vijfde de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Hoofddorp. In deze poule wordt een dubbele vierkamp afgewerkt, en omdat we in de heenwedstrijd met 3.5-0.5 werden afgedroogd, beloofde het een zware pot te worden. Zeker ook omdat we door afwezigheid van Robin, Pieter en Justin een beetje moesten improviseren met de opstelling.

Maar het liep op de avond eigenlijk heel soepel. Louis speelde op bord drie vrij vlot tegen een tegenstander die ruim 7x zo oud was als hij. Het gemis aan ervaring moest overbrugd worden met enthousiasme en rekenkracht. Dat lukte hem goed, al vroeg op de avond won Louis een kwaliteit, en toen hij met zijn Toren in wit's achterveld pionnetjes begon te snoepen krijg hij een hand en de welgemeende complimenten. 1-0

Op bord 1 viel Rob Buschman in. Bedankt, Rob! Van wat ik zag speelde Rob een stabiele partij, waarbij het evenwicht nooit echt verbroken werd. Met een loper + 7 pionnen tegen een paard + 7 kreeg hij een remise aanbod. Van mij moest hij zelf maar zien of hij wilde doorspelen of niet. Op de beide overige borden stonden we goed tot zeer goed. Rob speelde nog een poosje door, moest wat pionzetten doen waardoor zijn goede loper een wat minder goede loper werd, maar de tegenstander kon ook geen voortgang vinden. 1.5-0.5

Zelf speelde ik met wit tegen Vadym Timofeyev, de sterkste Hoofddorper. Vorig seizoen kwam ik goed te staan tegen hem, maar gaf het op het eind vreselijk weg. Ook dit keer kwam ik goed te staan, even later gevolgd door zeer goed. Twee pionnen voor en de zwarte Toren stond door mijn Loper gepend. Zwart probeerde nog wat verwarring te stichten door er een extra stuk tegenaan te gooien, maar na enig nadenken dacht ik dat dat geen gevaar opleverde, en viel de Toren nog eens extra aan met 28. Te1
28. .. Lxf2+  Oeps.

Pas nu zag ik dat ik dan wel Lopers en Toren kon ruilen, maar ik kon niet diep genoeg rekenen om te zien of ik mijn paard kon behouden zonder onderweg nog wat pionnen te verliezen, of tegen een eeuwig schaak aan te lopen. Na lang nadenken koos ik daarom voor 29.Kh1 Gek genoeg houdt wit met die passief ogende zet het initiatief. 29. .. Lxe1 30.Lxe6+ Kf8 31. Dc8 Lxb4

Nu is er maar één zet die de witte aanval geforceerd door laat slaan. 32. Pd6+ houdt de zwarte Loper weg bij de verdediging. 32. ..Kg7 33.Dg8+

Als nu de koning naar h6 gaat, is het mat in 2, maar na het gespeelde 33. ..Kf6 34. Dd8+ gaat de zwarte Dame verloren. 2.5-0.5

Milan speelde op bord vier, en zijn partij heb ik minder goed kunnen volgen. Ik dacht dat hij wel ok uit de opening kwam, en meende zelfs dat hij een stuk voor kwam te staan. Maar dat kan ik ook verkeerd hebben. Nadat ik mijn tegenstander een biertje had aangeboden, bleek in ieder geval dat er remise overeengekomen was. 3-1

Een mooi slot van het seizoen dus. Niet genoeg voor het kampioenschap, maar we hebben het voor Hoofddorp en Aalsmeer nog spannend weten te maken. En misschien ook wel voor Aart Strik, de competitieleider. Als Aalsmeer in de laatste wedstrijd met 3.5-0.5 wint, zou ik in ieder geval geen uitspraak durven doen wie in deze poule de kampioen is geworden.

Geef een reactie