Schaakclub Santpoort

Afgelopen dinsdag de 5e april wederom een bezoek aan de sociëteit te Haarlem om daar de koploper te bestrijden. Ons team was al nagenoeg gedegradeerd, slechts bij een riante 6-2 overwinning zou ons mogelijk een degradatie bespaard blijven (nog niet eens zeker). En dan moet je tegen de koploper. Derhalve een zeer eenvoudige opdracht meegegeven: niets weggeven en langzaam de tegenstander van het bord schuiven ϑ.

Met Richard voor Maurits en Leo voor Daan, begonnen we voortvarend. 

 

Het eerste punt was voor ons, Dave zou gaan promoveren, maar zijn tegenstander probeerde dat ook. Echter een valkuil had hij niet overzien, pionvork op koning en Dame betekende het einde van de partij. Met deze winst bekroonde Dave een prima seizoen door met 6 uit 7 topscorer van de 3e klasse D te worden 

Robin Anne had zich een prachtige positie in het eindspel verworven. Met twee Lopers tegen een Toren en nog 3 pionnen meer, liet ze de tegenstander maar weinig ruimte. Koning kon ook niet meer bij de pionnen komen en na een aantal plaagschaakjes met de Toren zag haar tegenstander in dat Robin Anne de juiste voortzetting koos en hij gaf op.

Mick speelde ook een degelijke partij. Het ging totaal gelijk op en hij kwam vragen of hij remise aan mocht bieden. Dat was prima, en zo stond het 0,5 – 2,5. 

 

Aan HWP zijde begon men zorgelijk te kijken. Het zal toch niet dat ze tegen een degradant de titel verspelen. Roelof zijn Loper werd ingesloten, dus stukverlies. Daarbij had zijn tegenstander een enorme aanvalskracht op de koningsvleugel, waardoor Roelof zijn stelling bezweek, 1,5 – 2,5.

Nog 4 partijen aan de gang. Richard en Sjoerd stonden nog gelijk of licht beter, Bastiaan stond minder en Leo nog gelijk, echter een tijdnoodfase diende zich bij hem aan.

 

Sjoerd kwam in een eindspel met ieder een witveldige Loper en 3 pionnen. Sjoerd had echter een verbonden g en h pion tegenover een h pion en een vrije b-pion. Zijn tegenstander had nog een dubbelpion op de d-lijn. En interessante stelling, waarbij Sjoerd goed nadacht over de consequenties van doorlopen met de pion. Waar wij dachten dat hij met zijn g-pion kon gaan rennen bleek hij goed doorzien te hebben dat dat remise zou worden. Uiteindelijk was zijn keuze een dekkende Loperzet, maar zijn tegenstander speelde het ook keurig en zo kwamen ze remise overeen, 2 – 3.

Bastiaan zijn tegenstander leek te gaan promoveren, dat kostte Bastiaan een Paard. Stuk en pion minder, dus virtueel werd de 3 – 3 door HWP al geteld.

 

Richard speelde een prima partij aan het 2e bord. Zijn partij was inmiddels potremise. Doorspelen zou ook zetherhaling tot gevolg hebben en dus kwamen ze remise overeen. Dit mede omdat men er bij HWP vanuit ging dat de partijen op de borden 5 (Bastiaan) en 8 (Leo) voor hen tot winst zouden leiden. Nu stond het dus 2,5 – 3,5. 

 

Maar Bastiaan toverde in het eindspel nog een dolle Toren op het bord, waardoor hij heel mooi een remise afdwong, 3-4 voorsprong met nog 1 partij aan de gang.

_pgn_[Event "NHSB 3D"][Site "?"][Date "2011.04.05"][Round "7"][White "Eisses, Bastiaan"][Black "De Ruiter, Sylvain"][Result "1/2-1/2"][SetUp "1"][FEN "8/5b2/4p1kp/3pPpr1/3P4/4PK2/1R6/8 b – – 0 1"][PlyCount "10"][WhiteTeam "Santpoort 4"][BlackTeam "HWP 5"]1… h5 2. e4 fxe4 3. Kf4 h4 4. Rb3 Rg3 5. Rb8 e3 6. Rg8 1/2-1/2_/pgn_ 

 

Leo speelde prima en hij stond tot in het middenspel gelijk. De reeds genoemde tijdnood brak hem echter op. Een Torenzet leidde tot een Loperaanval van de tegenstander met als gevolg kwaliteitverlies. Dit liet de HWP-er zich niet meer afpakken en zo konden ze toch nog hun kampioensfeest vieren, maar het heeft wat zweetdruppels gekost.

 

Een 4-4 uitslag is voor ons een mooi resultaat om afscheid te nemen van de 3e klasse. Een stunt was dichtbij. Volgend seizoen gaan we uiteraard weer proberen om bovenin mee te spelen. Onze felicitaties gaan uit naar HWP 5, kampioen van de 3e klasse D.

Geef een reactie