Schaakclub Santpoort

Dinsdag de 15e februari op bezoek in de sociëteit aan de Zijlweg. Voorwaar een prachtige locatie om een partij te schaken (of te biljarten). Met twee gerenommeerde invallers, Rob voor Maurits en Leo voor Daan begonnen we aan de lastige missie die er toe zou moeten leiden om een Matchpunt mee naar huis te nemen. Broodnodig om degradatie te voorkomen.
Na anderhalf uur kwam Dave vragen of hij remise aan mocht bieden, of door zetherhaling de remise niet uit de weg te gaan. Andere zetten zouden zijn stelling verzwakken en de tegenstander dacht er kennelijk ook zo over, dus een half punt.
Bastiaan wilde de naar zijn zeggen gesloten stelling wat lucht geven, maar dat kostte hem wel een aantal pionnen. Vervolgens werd in de nu kansloze stelling nog wel doorgespeeld, maar zijn tegenstander had er weinig moeite meer mee.
Mick stond tot ver in het middelspel gelijk, maar een onoplettendheid kostte hem een stuk en daarmee was de partij ook verloren. 
Sjoerd ging ook gelijk op tot de tegenstander zijn centrumpion kon opspelen, dubbele aanval. Pion op Loper en Loper vanachter de Pion op een Toren. Kostte een volle Toren en de partij.
Al 3,5 tegen 0,5 en alleen bij Robin Anne zag het er nog goed uit. 
Leo kwam in gierende tijdnood. Nog 48 seconden voor een zet of 8. Daarbij druk van een oprukkende centrumpion en het pleit was beslecht, 4,5 – 0,5
Tot overmaat van ramp ging het daarna ook bij Robin Anne nog mis. Een paardvork op Koning en Toren zou haar de kwaliteit voorsprong kosten, maar een verkeerde manoeuvre met de Koning betekende ook het einde van de partij. Jammer, want ze speelde echt een hele knappe partij. 
Roelof was in het middenspel een Paard kwijtgeraakt. Een gepend Paard stond dat Paard  namelijk “niet” te dekken. Maar Roelof legde zich er niet bij neer, vocht als een leeuw om de score een draaglijker aanzien te geven. Zijn Torens kwamen op de 2e en 3e lijn. Zijn tegenstander had de Torens nog in de hoeken en zijn pionnen reeds naar het front gestuurd. Een vervelende stelling voor hem. Hij besloot een pion te offeren en een Toren voor een Paard te geven. Nu was er nog maar een klein nadeel. Twee Torens voor Roelof tegen een Loper, een Paard en een Toren. Door zetherhalende schaakjes werd een remise overeengekomen. Knap resultaat Roelof.
Rob begon voortvarend, iets betere stelling tot er een Toren in zijn verdediging kwam huishouden. Kostte tempi om zijn laatste stukken te activeren en een centrumpion minder. 
Ondanks een naar eigen zeggen vrijwel verloren stelling bood Rob zeer goed partij. Hij kwam zelfs helemaal terug en in de uitvluggerfase zou een röntgenschaak de overwinning nog hebben kunnen brengen. Dat gebeurde dan net niet, maar toch ook een knap halfje voor hem.
Al met al een terechte nederlaag (6,5 – 1,5) tegen een sterker team. HWP 7 doet nog volop mee om het kampioenschap. Ze spraken de wens uit dat we over 2 maanden tegen hun vijfde (koploper) een beter resultaat mogen behalen. Die wens deel ik met ze. 
Rob en Leo, hartelijk bedankt voor het invallen.   
  

Geef een reactie