Schaakclub Santpoort

Zaterdag 9 september werd in Heerenveen het Nederland Kampioenschap snelschaak voor de jeugd gespeeld. Twee talenten van schaakclub Santpoort, Ilias van der Lende en Miguoël Admiraal, deden in de categorie tot 13 jaar een gooi naar een hoge klassering. Er waren in deze categorie 42 kinderen uit het hele land naar het hoge noorden getogen om aan dit evenement deel te nemen. Het is bekend dat alleen de echte vechtjassen in deze zenuwen en energie slopende strijd overeind blijven.

Allereerst moesten er drie vierkampen gespeeld worden, waarbij gold, hoe beter de resultaten hoe zwaarder de indeling in de volgende vierkamp. Daarna werd de balans opgemaakt en speelden de beste tien kinderen een finaleronde in de vorm van een tienkamp.

Beide spelers begonnen uitstekend en wonnen alle drie de partijen in de eerste vierkamp. Miguoël moest in de tweede vierkamp even een stapje terug doen en bracht één punt binnen. Ilias ging onverdroten door met winnen en was met 6 punten uit 6 wedstrijden al bijna zeker van een felbegeerde plek in de finaleronde. In de derde vierkamp vocht Miguoël zich uitstekend terug in het toernooi en wist door drie overwinningen met 7 uit 9 de finaleronde alsnog ruimschoots te bereiken. Ilias behaalde 1½ punt en kwam daardoor met 7½ uit 9 als gedeeld eerste de finaleronde in.

Toen begon het echte werk pas. Terwijl veel energie al verbruikt was om in de finaleronde te komen, moesten er nog maarliefst negen ronden zonder pauze gespeeld worden tegen de beste snelschakertjes van Nederland. Een ware slijtageslag volgde.

Miguoël begon uitstekend met drie overwinningen, maar daarna was de batterij leeg. In de laatste zes wedstrijden wist hij hieraan nog maar een half punt toe te voegen. Hij eindigde met deze score op een uitstekende 8-ste plek, waar hij, debuterend op dit toernooi, zeer trots op mag zijn.

Ilias, die dit jaar voor de tweede keer deelnam, wist zijn energie beter te verdelen. Hij was zeer gebrand op een hoge klassering en maakte dit volledig waar. Slechts éénmaal liet hij zich verschalken en de andere acht partijen won hij gedecideerd. Doordat de voornaamste concurrent en meervoudig Nederland kampioen een halfje meer had laten liggen, mag Ilias zich met een fantastische score van 8 uit 9 Nederlands snelschaak jeugdkampioen in zijn categorie noemen. Een geweldig resultaat voor deze speler van schaakclub Santpoort die al jaren tot de landelijke top behoort en nu zijn eerste echte hoofdprijs te pakken heeft.

Geef een reactie