Na enig nadenken heb ik dit jaar weer besloten mijn geluk te zoeken bij de dagvierkampen in Wijk aan Zee. Wel lekker een paar dagen weg van het werk om wat potjes te schaken, maar niet als bij de tienkampen dan ook direct anderhalve week bezig. En in tegenstelling tot de weekendvierkampen, waar de lagere groepen door de jeugd lijken te worden overgenomen, zijn hier de potentiele tegenspelers wat bedaarder. Zelfs de geluidsinstallatie bij de opening kwam wat piepend en krakend op gang.

 

Vandaag was weer eens zo'n dag waar bij thuiskomst bleek dat ik er echt helemaal niets van snap. Nal een lange, lange partij, er waren nog maar 6 amateurschakers bezig, kreeg ik de felicitaties van mijn tegenstander. Ik had een goede pot gespeeld dacht ik zo.

 

Wel jammer dat de truc die ik vond net niet goed genoeg was, dacht ik nog. Maar dat was ie wel ….

 

 

 

Ik speelde met wit 21. Lh7+ Kh8 22. Lg6

fxg6 kan natuurlijk niet, want dan volgt 23.Pg6 familieschaak. En het paard op h5 staat in. Dus zwart speelde Pf6. In de kronkels van mijn brein dacht ik 'de pion op f7 staat twee keer gedekt, mijn stukken staan OK, dus een paard en loper ruilen tegen een pion en toren is niet handig'.

Eventjes vergeten is dat het schaken is, en geen dammen. Slaan is is niet verplicht. Als wit na 23. Lxf7 neemt met de Toren, volgt alsnog Pg6 schaak met Dame-winst. Dan had ik rustig boodschappen kunnen doen en koken, nu werd het de chinees, want is zag het niet en haalde de loper terug naar c2.

 

Ik speelde lang door, erg lang. Zwart had al 2x remise aangeboden, maar ik dacht dat mijn paard sterker was dan zijn loper, en was dan ook niet ontevreden dat de Torens en een paar lichte sukken het veld ruimden. 

 

 

Wel jammer dan dat de computer me eventjes fijntjes laat weten dat ik mat in 9 mis. Gelukkig bleek het ook voor de kenners hier in huis geen hele makkelijke te zijn. Maar het kwam neer op 47. Pg6+ Kg8 48. Db8+ Kh7 49. Pe7 Zwart heeft dan nog 1 schaakje en moet daarna de Dame geven om het mat op g8 uit te stellen.

 

Maar goed, we gingen verder en kwamen in tijdnood terecht, elk nog een minuut of drie, met 10 seconden per zet. Het lukte me om een pion te winnen, maar kreeg een stuk. En moest toen een poos proberen om uit het eeuwig schaak te lopen. Zoals gezegd was eigenlijk iedereen klaar, dus er stonden best wat mensen om het bord, scheidsrechter erbij en zo. 

 

 

 Zwart had net 58. ..g6 gespeeld. Hmm, ik dreig een pion te verliezen. Ik weet nog dat ik 59. Pe5 overwogen heb. Maar hoe ik zonder dat het iemand opviel 59. Pe4 gespeeld lijk te hebben, is me nog niet helemaal duidelijk….

 

Gelukkig vertelt de computer me nu dat Pe5 ook wint. Dus ik zit nu niet op de bank met het gevoel dat ik onterecht won. Had ik, mijn tegenstander, of de scheidsrechter gezien dat ik een illagale zet speelde, dan had ik met het paard iets anders moeten doen. Pe5 was dat geworden. +10 zegt Stockfish na even rekenen, +40 zelfs even later.

De legale zet wint zelfs sneller volgens de computer dan de gespeelde. Voortaan dus toch wat beter opletten.

 

 

Geef een antwoord