In memoriam Ouker de Jong 1943-2021

Mister Santpoort Ere-lid Ouker de Jong was al lid van SC Santpoort sinds 1959, helaas is hij in de nacht van 7 mei in zijn (coma)slaap overleden.

Ik leerde Ouker, toen voor mij nog meneer de Jong kennen als leraar op de middelbare school in IJmuiden, ik was toen 12. Naast de lessen Wiskunde en Duits had hij ook nog tijd om af en toe schaaklessen te geven. Hier bracht hij zijn enorme liefde voor de schaaksport aan mij over! Later toen ik uit gevoetbald was zo rond mijn 30ste, wilde ik wel gaan schaken, ik bedacht mij om naar SC Santpoort te komen omdat meneer de Jong daar ook lid van was! Meneer de Jong werd na een tijdje Ouker en van leraar, werd hij mijn teamgenoot en schaakvriend.

Toen ik lid werd in 1989 was Ouker voorzitter en speler/teamleider van het eerste van SC Santpoort. We speelden toen nog in de Burgemeester Enschedelaan in Santpoort. SC Santpoort had toen aardig wat leden maar we vergrijsden in rap tempo en de huur was daar hoog. In 1996 stond de club op een tweesprong blijven we in Santpoort schaken of gaan we naar het Polderhuis in het toen nog jonge Velserbroek! Eigenlijk had de club geen keuze, maar toch was het een heet hangijzer want enkele leden waren fel tegen, u had een beslissende stem in het bestuur om toch de gok te wagen om naar Velserbroek te gaan. Ik nam het stokje van toenmalig voorzitter Koolhaas over en u heeft me altijd gesteund!  Het bleek een enorm succes, we kregen een eigen jeugdafdeling en we spelen inmiddels nog nooit zo hoog met de club, 2e Klasse B KNSB! Begin deze eeuw kreeg u een ferme tik, in de vorm van een hersenbloeding u bent daar wonderwel goed uitgekomen, u wist daarna zelfs nog het kersttoernooi op uw naam te schrijven! U bent samen met de hr. Kroone recordhouder kampioen van SC Santpoort!

Ouker de Jong denkt na tijdens schaakpartij

Ook bent u daarna zelfs nog een aantal jaren wedstrijdleider geweest!Wat zei u altijd “ ik knoei maar wat aan” maar dat is tekort door de bocht, u was een echte schaker, die een enorm hekel aan verliezen had. Als u remise aanbood moest je uitkijken of u stond ietsje minder of er zat een addertje onder het gras!

In 2013 had u de gouden speld gekregen voor 50 jaar lid maatschap van de club, inmiddels bent u nu zelfs 60 jaar lid! U was al ere-lid voor de enorme verdienste voor de club! Ik vroeg u laastst nog, mist u het schaken nog een beetje, u zei “gek genoeg steeds minder”. Zijn laatste partij met zwart heeft hij van de week dan ook helaas verloren. Ouker we zullen je inspiratie ontzettend missen, je Bossche bollen en je rondje begin van het jaar, als je weer een jaartje ouder was geworden! Maar jij was meer, alles wat jij ademende was schaken, jij was echt een monument voor club! Je hebt niet voor niets de bijnaam mister Santpoort, als er 1 is die die titel verdiend dan was jij dat! Wij zullen u missen, maar je vrouw en je dochters zullen u nog meer missen, wij wensen ze dan ook heel veel sterkte met dit onverwachte verlies!

Gerard Swier

One Response to “In memoriam Ouker de Jong 1943-2021