Schaakclub Santpoort

Zware tweede dag op JCC

 

Afgelopen zaterdag stonden in Rosmalen de derde en vierde speelronde op het programma. 

 

Als eerste moesten we aantreden tegen STB, een Stichting uit Brabant die toptrainingen verzorgt voor jeugdspelers uit zuid Nederland en Vlaanderen. 

De wedstrijd ging lang gelijk op. Dat wil zeggen, tegen de tijd dat de meeste spelers uit de zaal al aan de patat en broodjes zaten, werd er nog op 4 borden hard geknokt. Pas in verre tijdnood en binnen twee minuten vielen de uitslagen te noteren. 

 

Ilias kon het niet bolwerken tegen Stefan die al vroeg in de partij een witte pion op h7 wist te krijgen. Hierdoor stond zijn Toren de hele partij op h8 geplakt, en Stefan wist daar wel raad mee.

Bas speelde tegen Joris eigenlijk een soepele partij naar winst. Kwam snel een stuk voor, gaf voordeel nog even deels weg, maar de winst kwam niet in gevaar. 1-1

Daan speelde tegen Max een lastige partij, waarin hij op zet 10 al in de problemen zat. Ondanks dat Max de beste diepe tactische voortzetting niet vond, moest Daan toch secuur verdedigen. Dit deed hij prima, en een eindspel van twee Torens en 5 pionnen tegen twee Torens. Loper en 1 pion werd netjes gelijk gehouden.

Wim Laurens speelde tegen Erwin een nieuwe opening. Die opening ging op zich niet verkeerd, maar hij kwam in een stelling waarvan het zoeken naar de winst veel tijd kostte. In de tijdnood die volgde werd een fout gemaakt waarvan Erwin in eerste instantie wist te profiteren, maar toen ook hij een fout maakte, vluchtte Wim Laurens in eeuwig schaak.

 

Een paar blauwe ogen, en 2-2 en maar heel kort om de lunch te regelen. En dan was ook nog eens de Dönner-kraam afwezig.

 

's Middags wachtte op ons het team van Axel Landau uit Zeeuws Vlaanderen. Dit deels belgisch, deels nederlandse team is een stuk sterker dan volgens de gemiddelde teamrating verwacht zou worden.

Wim Laurens was dit keer snel klaar tegen Lydia. Hij had 23 zetjes nodig voor het eerste punt.

Ilias speelde tegen Ulvi. Geen KNSB rating, maar wel een FIDE rating tegen de 2400. En hij speelde snel, heel snel. Vervelender was dat het ook nog eens goede zetten waren. Waar Ilias na 30 zetten nog een kwartier had, stond er bij zijn tegenstander nog 5 kwartier op de klok. Onder die druk kon een fout bijna niet uitblijven.

Bij Daan en Bas werd de vermoeidheid van de net gestarte studie merkbaar. Bas kreeg tegen Tibo een paar penningen te verwerken die ervoor zorgde dat hij twee stukken en twee pionnen tegen een Toren achterkwam. Ondanks verwoede pogingen was dat niet te houden. 1-2

Daan kwam tegen Bas in een gesloten stelling terecht. Onder druk van de klok en de wetenschap dat de partij gewonnen moest worden maakte hij een misrekening die zorgde dat hij een Dame en pion moest geven voor een Toren en Loper. Zijn tegenstander stond nog zwaarder in tijdnood, gaf zijn inmiddels enorme voordeel weg, en bood zelfs nog een kleine winstkans. Op het einde van een lange dag werd deze gemist waarna er doorgespeeld werd tot er onvoldoende materiaal voor het mat meer was.

 

Hopelijk valt het kwartje op 8 november wel onze kant op.

Geef een reactie