Schaakclub Santpoort

Zondag werd in Krommenie het Noord-Hollands kampioenschap voor D-clubteams georganiseerd. Van Schaakclub Santpoort waren maar liefst drie D-teams aanwezig. Clubs konden hun teams opgeven voor de kansrijke of wat minder kansrijke competitie. Aanvankelijk leek het erop dat slechts één team per club mocht deelnemen aan de kansrijke competitie, waarvan alleen de winnaar naar het Nederlands kampioenschap mag. Maar na goed overleg werd ingezien dat Santpoort 2 ook genoeg potentie had voor de hoogste competitie. En terecht, gezien het uiteindelijke resultaat.

Bij deze competitie vochten achttien teams hard om de enige promotiekans. In zeven wedstrijden moesten zoveel mogelijk winstpunten bij elkaar worden gesprokkeld. Santpoort 1 en Santpoort 2 moesten in de eerste wedstrijd meteen de strijd met elkaar opnemen, spannend, want de acht clubgenoten kennen natuurlijk elkaars sterke en zwakke punten. Bij Santpoort 1 speelden respectievelijk Ilias en Nathalie van der Lende en Navarone en Jeronimo van der Star op bord 1 tot en met 4 in een ijzersterk team. Tegenover hen zaten respectievelijk Roman Schumacher, Kevin Dekkers, Casper Mantje en Nina Schumacher in een net zo sterk team. Deze eerste spannende wedstrijd werd in het voordeel van Santpoort 1 beslist, met 3,5 tegen 0,5. Maar vanaf dat moment wisten zowel Santpoort 1 als 2 bijna alles te winnen. SHS 1 uit Haarlem was een geduchte tegenstander, maar werd door beide teams overwonnen. De enige serieuze tegenstander die een verdere winst in de weg stond was Lange Rokade/ Winterkoning, een enigszins samengesteld clubteam uit Alkmaar. Santpoort 1 verloor van dit team. Santpoort 2 ontmoette dit gevreesde team in de zesde ronde. Lange Rokade, Santpoort 1 en Santpoort 2 stonden op dat moment als nummers 1 tot en met 3 geplaatst. Santpoort 1 hoopte erop dat hun clubgenootjes er een remise uit zouden weten te slepen. Dat zou betekenen dat Lange Rokade door hen van de eerste plaats zou worden gestoten. Helaas wist Santpoort 2 net geen remise te behalen en eindigde de wedstrijd met 2,5-1,5 in het voordeel van Lange Rokade.
Alle drie de topteams wisten de zevende en laatste wedstrijd te winnen, waardoor de eindstand onveranderd bleef en Lange Rokade/ Winterkoning naar de NK mag. Maar met Santpoort 1 en 2 op respektievelijk de tweede en derde plaats werd toch een prima resultaat behaald.

Ondertussen vond in een andere ruimte van buurthuis Pelikaan in Krommenie de D2 competitie plaats tussen twaalf teams, in elf wedstrijden. Voor Santpoort 3 speelden Miguoël Admiraal, Wim Laurens Gravemaker, Walter Starmans en Robin Anne Gravemaker op bord 1 tot en met 4. Alleen voor Walter was het toernooispelen vrij nieuw. De andere drie schakers hebben al aardig wat toernooi-ervaring. Samen wisten zij in elf wedstrijden maar liefst 27 punten bij elkaar te sprokkelen. En hoewel aan het einde van zo¹n dag de vermoeidheid vaak toeslaat, was dat bij Santpoort 3 niet te merken, want de laatste wedstrijd wonnen zij met 4-0. Dat leverde Santpoort 3 een podiumplaats bij de D2 op: een prachtige derde plaats. Met drie finaleplaatsen voor drie teams mag Schaakclub Santpoort tevreden terugkijken op de verrichtingen van deze schakers bij een kampioenschap waarbij de beste clubteams van Noord-Holland elkaar proberen af te troeven.

Alle drie D-teams van Schaakclub Santpoort wisten bij de Noord-Hollandse kampioenschappen voor clubteams een podiumplaats te behalen

Geef een reactie