Schaakclub Santpoort

Op zaterdag 4 februari vond de jaarlijkse pupillendag van de Noord-Hollandse Schaakbond plaats. Aan dit kampioenschap voor kinderen t/m 10 jaar, deden dit jaar 5 kinderen van Schaakclub Santpoort mee.

In de G-categorie, kinderen geboren in 1998, speelden Patrick Raphaël en Sjoerd Haver. In een toernooi over 8 ronden kwam Patrick bijzonder goed uit de startblokken door zijn eerste 5 partijen te winnen. Helaas zag Patrick zijn laatste 3 partijen tegen sterke tegenstanders verloren gaan. Met een fraaie beker voor de 4e plek, kon hij toch op een geslaagd debuut terugzien.

Sjoerd moest zijn vorig jaar behaalde titel verdedigen. Na vier ronden was Sjoerd nog ongeslagen, en kreeg ook hij de kop van het veld tegenover zich. Na een verlies tegen Patrick, een winstpartij tegen de uiteindelijke winnaar, en 2 remises eindigde Sjoerd uiteindelijk op de 2e plaats. Hierdoor mag Sjoerd ook dit jaar aan de nationale pupillendag meedoen.

In de F-categorie, kinderen geboren in 1997, werd SC Santpoort vertegenwoordigd door Sander Raphaël. Ook voor Sander was dit kampioenschap zijn eerste toernooi. Met een keurige score van 4 punten uit 7 partijen eindigde Sander keurig in de middenmoot. Zowel Patrick als Sander spelen dit jaar voor het eerst in clubverband, dit geeft dus perspectief voor volgend jaar!

De oudste categorie op de pupillendag was de E-categorie, de kinderen geboren in 1996. In een groep van 24 kinderen speelden Bas en Daan Haver. Bas trof het met de loting niet door in zijn eerste drie partijen op 2 kinderen uit de uiteindelijk top 5 te stuiten. Met een score van 1 uit 3 moest Bas daarom aan een inhaalrace beginnen. Dat werd wel een succesvolle race, want door 4 winstpartijen eindigde Bas uiteindelijk op 5 punten, evenveel als de nummers 2, 3 en 4. Dit leverde Bas wel een fraaie beker op, maar helaas net niet het fel begeerde toegangsbewijs voor het nationale E-pupillenkampioenschap.

Daan gaf in zijn eerste partij naar eigen zeggen onnodig zijn Dame weg, waardoor zijn voorsprong wegsmolt tot een remise. Deze teleurstelling werd in de 2e partij snel weggespoeld doordat hij met een herdersmat wist te winnen. Na winst in de derde en verlies in de vierde ronde moest ook Daan vanuit de middenmoot zich een weg naar voren banen. Ook Daan lijkt een speler van de lange adem te zijn, want zijn laatste 3 partijen werden in winst omgezet. Dit resulteerde in een score van 5,5 punten, een eerste prijs en plaatsing voor het nationale E-pupillenkampioenschap op 14 en 15 April.

Geef een reactie