Schaakclub Santpoort

Afgelopen zaterdag werd het jaarlijkse viertallentoernooi van schaakvereniging Koedijk gehouden. Santpoort heeft de afgelopen jaren vaker met een aantal teams meegedaan en omdat het altijd een gezellig en goed georganiseerd toernooi is, leek dit een goede gelegenheid om te kijken hoever we met een team met een aantal jeugdspelers konden komen.

Ons team bestond uit de jeugdspelers Ilias, Nathalie, Miguoël en Wim Laurens en senior Wim Gravemaker. Om tot een gemiddelde rating te komen had de organisatie de jeugdrating van Miguoël en Wim Laurens, die nog geen KNSB rating hebben, maar meegeteld en zo kwamen we tot een gemiddelde rating van 1600 en plek 35 op de plaatsingslijst.

Er waren prijzen te verdienen in drie categorieën namelijk bij de zogenaamde A-teams (gemiddelde rating 1800 en hoger), B-teams (1650 – 1800) en C-teams (gemiddelde rating tot 1650)

Door onze lage plaatsing troffen we in de eerste ronde meteen een A-team (Anna Paulowna). Dit team werd met de jeugdspelers (gemiddelde leeftijd bijna 12 jaar) tegemoet getreden en het begin was meteen veelbelovend. Overwinningen van Ilias en Nathalie (Miguoël en Wim Laurens moesten nog een beetje wennen) leverde een prima 2 – 2 op.

In ronde 2 en 3 werden twee B-teams getroffen (Het Trojaanse Paard en Workum) ook tegen deze teams met een gemiddelde rating van 1768 en 1750 werd soepeltjes 2 – 2 gespeeld en het werd steeds duidelijker dat alle tegenstanders ons zeer serieus moesten nemen.

Na deze prima wedstijden volgde in de vierde ronde weer een wedstrijd tegen een A-team (Chess Hooligans rating 1793) en tot ontzetting van de tegenstander een prima overwinning van 2,5 – 1,5 met winstpartijen van Wim Laurens en natuurlijk Ilias en een knappe remise van Miguoël. De tegenstanders legde zich trouwens niet zonder slag of stoot bij de nederlaag neer want Ilias kreeg steeds meer geld geboden om toch maar op te geven.

Nu stond ons team dus wel erg hoog en dat resulteerde in een vijfde ronde partij tegen Zukertort (rating 1993) . Dit team was de enige tegenstander die duidelijk een maatje te groot was. Een snelle 4 – 0 was het resultaat.

In de zesde ronde werd weer een B-team zijnde Bergen 2 (rating 1688) getroffen. Ons zelfvertrouwen was ondertussen zo groot geworden dat de nederlaag tegen Zukertort meteen werd gecompenseerd met een 3,5 – 0,5 overwinning.

Dit bracht ons in de laatste ronde tegen het vierde A-team van de dag, SV De Amstel Uithoorn. Dit team met een gemiddelde rating van 1889 werd keurig met 2,5 – 1,5 verslagen wat resulteerde in een uitstekende 10e plaats in het totaal klassement en de eerste plaats in de C- groep.

Al met al een erg geslaagd toernooi voor ons team. Misschien doen we volgend jaar wel weer mee.

Geef een reactie