Schaakclub Santpoort

Door de gemeente Velsen en de stichting SportSupport wordt de jeugdsportpas uitgegeven. Dit initiatief geeft kinderen uit groep 4-8 van de Velsense basisscholen de mogelijkheid om laagdrempelig kennis te maken met verschillende sporten die door de verenigingen in Velsen beoefend worden.
WimBij Schaakclub Santpoort is de jeugdsportpas een groot succes. Ruim twintig kinderen maken in twee groepen kennis met schaken als sport. De eerste groep van tien kinderen is eind september begonnen met de lessen, de tweede groep gaat eind oktober van start.

Onder begeleiding van gediplomeerde schaaktrainers worden een aantal hoofdstukken uit de stappenmethode, de officiële lesmethode van de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond, behandeld. Na een korte uitleg met behulp van het demonstratiebord, kunnen de enthousiaste jongens en meisjes zelf met schaakbord en stukken aan de slag.

Allereerst leren ze natuurlijk welke stukken bij het spel horen, en hoe deze over het bord bewegen. Dat is nog niet zo eenvoudig. Vooral dat paard springt alle kanten op. Ook leren de kinderen wat de stukken waard zijn. Hoe meer de stukken “mogen” op het schaakbord hoe meer punten ze waard zijn. Uiteraard moet ook geleerd worden hoe de andere stukken kunnen worden geslagen. Na de laatste les kunnen de kinderen al een eenvoudige partij spelen én weten de kinderen of ze het schaken zo leuk vinden dat ze elke dinsdag naar het Polderhuis willen komen om het spel nog beter te leren.
Ook buiten de jeugdsportpas om zijn kinderen natuurlijk altijd welkom om te leren schaken. En voor de kinderen die al kunnen schaken, maar dat beter willen leren en mee willen doen aan de interne competitie of gezellige toernooien, zijn er ook volop mogelijkheden. De jeugd traint en speelt in 5 verschillende groepen, er zijn dus altijd kinderen die ongeveer even sterk zijn.

Geef een reactie