Schaakclub Santpoort

21 november mocht het vijfde aan de slag voor de eerste wedstrijd van het vijfde tegen de buren van KijkUit. Een paar weken later dan de overige externe teams, maar dat gaf teamleider Robin Looijer de tijd om op zoek te gaan naar nieuwe talenten. Immers, na het succesvolle laatste seizoen moest hij Mick en Jelle afstaan aan het tweede. Dit is nu eenmaal de consequentie van een opleidingsteam.

Voor deze wedstrijd werden de talenten gevonden in Arjen vd Broek en Pieter Betjes. Jonathan mocht dus als enige jeugdlid de strijd aanbieden met drie schaakvaders.

Jonathan was ook als eerste klaar. Hij kwam niet lekker uit de opening, en ook de overgang naar het middenspel liep niet naar wens, zodat hij aan het eindspel niet eens toekwam. 0-1

Pieter had bij zijn competitiedebuut ook op iets anders gehoopt. Kon een kwaliteit winnen volgens de meekijkende jeugd, verloor een pion, en toen was het hek van de dam. Ondanks dat zijn tegenstander wat matjes miste, was het eigenlijk al lang klaar. 0-2

Arjen liet zien dat alleen op een telefoon spelen tegen online tegenstanders een prima voorbereiding kan zijn. Maar met publiek in de zaal wist hij ook dat hij de toeschouwers waar voor hun geld moest geven. Langzamerhand zette hij zijn tegenstander goed onder druk, maar de winnende slag wist hij niet te vinden. In een dame-eindspel met 4 tegen 3 pionnen was hij bang voor eeuwig schaak. De simpele oplossing Dg3 werd door hem niet gevonden, de spectaculaire onderpromotie tot paard wel!
Kijk, daar komt het publiek voor naar het Polderhuis. Met een paar zetten wist hij zelfs het mat te bereiken.

_pgn_[Event "NHSB 4I"]
[Site "Velserbroek"]
[Date "2014.11.21"]
[Round "?"]
[White "Mulder, Egbert"]
[Black "Van den Broek, Arjen"]
[Result "0-1"] [FEN "4Q3/k1p5/1p6/p5q1/8/8/PPP1K1p1/8 w – – 2 44"]
[SetUp "1"] 
44.Qc6 g1=N 45.Kf2 Nh3 46.Kf3 Qf4 47.Kg2 Ng5 48.Qg6 Qg4 49.Kf1 Qf4 50.Kg2 Qf3 51.Kh2 Qf2 52.Kh1 Nf3 53.Qg2 Qe1 0-1
_/pgn_


Bij Robin kantelde de partij een paar keer. Hij gaat verliezen, werd mij gemeld. Robin kan toch remise houden, nee hij gaat winnen, was het even later.
Had je nu maar met de dame geslagen ipv het paard, meldde Dave 's avonds, maar ja, verkeerd gegokt, en verloren.

Geef een reactie