Schaakclub Santpoort

Vrijdag 5 januari was het tijd voor alweer het 12e Santpoortse schartkampioenschap! Maar liefst 7 duo's en 1 trio (Leo en Rolf nog bedankt voor het opnemen van onderstaande in jullie team) stonden er aan de start. Zoals iedere keer werd er 2 keer tegen elkaar gesnelschaakt en werd er met darten de eerste 2 rondes 701 gegooid en de laatste 3 rondes tactics.

Het was weer een sterk deelnemersveld met 4-voudig kampioenen Martijn de Roode & Rob de Roode, 3-voudig kampioen Ilias vd Lende met Navarone vd Star, 2-voudig kampioen WL Gravemaker met Wim Gravemaker en 2 -voudig kampioen Gijsbert de Bock met Ozden Tuna. Met schaken konden zij in ieder geval zware concurrentie verwachten van nieuwkomers Harmen Jonkman & Mick Mulder.

Jonkman & Mulder gingen als een razende van start met 2 keer een 4-0 overwinning (o.a. tegende familie de Roode). Mick ging dit seizoen al erg goed met schaken maar blijkt ook een dubbel 1 talent door dit 2 keer uit te gooien in de laatste beurt. Zeer verrassend werden zij met 1 matchpunt minder gevolgd door Buschman & Hoekstra. De rest van het peleton volgde pas op 4 matchpunten.

Jonkman en Mulder kampioen!Jonkman & Mulder gingen gedurende avond geen moment slechter schaken, maar moesten wel met het darten met tactics een aantal matchpunten toegeven. Dit had tot gevolgd dat voor de laatste ronde zijzelf met 12 matchpunten aan de leiding gingen. Zij werden op de voet gevolgd door het magistrale dartduo Swier & Swier en vd Lende & vd Star met 10 matchpunten en de Roode & de Roode  en Gravemaker & Gravemaker met 9 matchpunten. 

Jonkman & Mulder werden er totaal niet zenuwachtig van en wonnen met 4-0 vd Lende & vd Star en werden daarmee de terechte schartkampioenen met maar liefst 16 matchpunten en 18,5 bordpunten! de Roode & de Roode werden door een sterke eindsprint 2e met 13 matchpunten en bleven Gravemaker & Gravemaker op onderling resultaat voor.

Swier & Swier werden hoogstpersoonlijk door een sterk schaken Ozden van het podium afgehouden. Op bordpunten bleven zij helaas iets achter bij de top 3. vd Lende & vd Star vielen door de grote nederlaag in de laatste ronde nog terug naar plaats 5 met 10 matchpunten. Een 6e plaats was er voor Buschman & Hoekstra die na hun goede start geen matchpunt meer hebben gehaald en dus eindigden op 7 matchpunten. Zij werden op de voet gevolgd door de Bock & Tuna met 5 matchpunten. De poedelprijs was er voor het trio Kruisselbrink, Kooijman & Kors met 3 matchpunten.

Beste schaker van de avond werd Harmen Jonkman met 9,5 uit 10 (alleen een halfje afgestaan aan WL), gevolgd door zijn teamgenoot Mick Mulder met 9 uit 10. Beste darters van de avond waren niet Rob 'Cross' Buschman & Ronald 'The Power' Hoekstra, maar Henk Swier & Gerard Swier. Waarbij Gerard Swier als een echte van Gerwen telkens maar 1 pijl voor zijn dubbel nodig had.

Al met al was het weer een zeer geslaagde avond! 17 maart zullen we dit nog eens dunnetjes overdoen wanneer we het 80-jarige jubileum van Schaakclub Santpoort vieren en ook andere clubs erbij uitnodigen voor een dag scharten!

Hans Kors

NB hieronder nog de Schaakclub Santpoort Hall of Fame voor de liefhebbers 

Jan 2018: Harmen Jonkman & Mick Mulder
Feb 2016: Martijn de Roode & Rob de Roode
Juni 2015: Ilias vd Lende & Henk Swier
Mei 2014: Hans Kors & Richard Dietvors
Okt 2013: Ilias vd Lende & WL Gravemaker
Mei 2013: Ilias vd Lende & WL Gravemaker
Martijn de Roode & Rob de Roode
Martijn de Roode & Rob de Roode
Xander Schouwerwou & Stefan Fokkink
Martijn de Roode & Rob de Roode
Xander Schouwerwou & Gijsbert de Bock
Xander Schouwerwou & Gijsbert de Bock

Geef een reactie