Schaakclub Santpoort

Afgelopen zaterdag speelde Julia in de G-categorie op het pupillen NK. ’s Morgens vroeg op om op tijd in Roosendaal te zijn, waar tot 10 uur aangemeld kon worden. Gastheer was schaakvereniging De Pion, en gebruik mocht worden gemaakt van de faciliteiten het Jan Tinbergen college.

 

Ouders werden (gelukkig) geweerd uit de speelzalen, maar vanuit de stilte-zones op de gangen konden de partijen in het algemeen redelijk goed bekeken worden. Daarnaast konden de partijen op de digitale topborden via internet gevolgd worden (voor wie daarvoor de benodigde elektronica had meegesleept).

 

Juultje (rating 358) startte tegen Eva van Harten (rating 729) de latere nummer 1 bij de meisjes (goed voor de weerstandpunten dus). Vanaf de gang was te zien dat deze dame het Siciliaans al goed beheerst en dat zij een maatje te groot is voor ons Juul. In de tweede partij moest Julia aantreden tegen Rutger Smulders  (rating 621). Pa moest met lede ogen toezien hoe deze partij in een potje snelschaak ontaardde, waarin Julia al snel van haar stukken verlost werd en het mat zich binnen 10 minuten aandiende. Coachende woorden betreffende het speeltempo werden niet in dank aanvaard. Snelheid is nu eenmaal de rode draad in Juul’s leven. Toch zat er al veel meer rust en  structuur in de derde partij tegen Pieter Mathieu (rating 533), al moest nog wel een derde nul geïncasseerd worden. Voor de lunch moest nog een partijtje tegen Sean Winters (geen rating) gespeeld worden en hier pakte Julia haar eerste punt. 

 

Na de lunch kwam een sms-je van Ton binnen: “Julia-Julia mooi affiche!” en inderdaad de volgende tegenstandster was Julia von Imhof (eveneens zonder rating). Vanaf de gang was te zien dat de dames er een gezellig potje schaak van maakten. Iets te gezellig naar mijn smaak, want het duurde niet lang of onze Juul liep een dame en een loper achter. Gelukkig beschikte ze nog over twee goed samenwerkende torens die de rokadestelling via de h-lijn binnenstormden en het tweede punt kon worden bijgetekend. 

 

Voorafgaand aan de zesde ronde werd nog even een bekend valstrikje in het Italiaans geoefend en vervolgens mocht Julia met zwart aantreden tegen Nathan Pevzner (rating 644). Het  Italiaans verscheen zowaar op het bord en na 3) Lc4, speelde Juul het ietwat gewaagde Pd4. Nathan stak zijn hand al uit naar het paard op c6, bedacht zich nog een keer en speelde toch het aanlokkelijke  4) Pxe5, waarmee Julia minimaal een stuk zou winnen. Zij vervolgde netjes met 4)… , Dg5  en Nathan speelde het nog aanlokkelijker 5) Pxf7 met een dubbele aanval op dame en toren. Er volgde echter 5) … , Dxg2 , 6) Tf1, Dxe4+, 7) Le2, Pf3#. Ik zal het afgrijzen op Nathans gezicht niet gauw vergeten en evenmin Juul’s triomfantelijke vingertje om de wedstrijdleider te attenderen op de overwinning …

_pgn_[Event "Natioanale Pupillendag 2011 G-categorie"][Site "?"][Date "2011.06.25"][Round "6"][White "Pevzner, Nathan"][Black "Stikker, Julia"][Result "0-1"][ECO "C50"][WhiteElo "644"][BlackElo "358"][PlyCount "14"][EventDate "2011.??.??"]1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bc4 Nd4 4. Nxe5 Qg5 5. Nxf7 Qxg2 6. Rf1 Qxe4 7. Be2 Nf3# 0-1_/pgn_ 

 

Met dit derde punt kwam Julia bij de meisjes op een gedeelde tweede plaats en promoveerde ze naar de zaal met de digitale borden voor een partij tegen Tim Grutter (geen rating). Ton volgde de partij met chips en bier op internet en merkte via de sms op dat het bord moeite had de snelheid van de spelers bij te houden…  Zoals al eerder gebleken, is snelschaken niet Julia’s ding en de partij ging ondanks goede kansen verloren.

 

Bij de prijsuitreiking stonden maar liefst  5 bekers voor alle categorieën klaar. Julia keek even sip toen de 5e prijs naar de verkeerde Julia ging, maar straalde toen zij de vierde prijs in ontvangst mocht nemen.

Al met al weer een enerverend dagje schaak, met een leuke afloop. Meer info en foto’s (de foto hiernaast is van Ad Bruijns) zijn te vinden op http://www.nationalepupillendag.org

Geef een reactie