Schaakclub Santpoort

Afgelopen dinsdag heeft Santpoort 5 de maximale score behaald. Bloemendaal 4 werd 

met 0 – 4 verslagen.

 

Robin Looijer had met wit het eerste punt te pakken. Toen ik na een half uur spelen even op ander borden keek zag ik bij hem al en voorsprong van 2 pionnen en aantal afgeruilde stukken. Deze voorsprong wist hij vast te houden. Dat was een snel eerste punt. De wedstrijdleider wist hem nog te vertellen dat hij een combinatie waarbij hij de dame van de tegenstander kon winnen. Hij had dus nog sneller klaar kunnen zijn….. 0 – 1

 

Richard Dietvors speelde met wit een gedegen partij. Zijn pionnen schoven langzaam maar zeker naar voren. De stukken van de tegenstander kregen steeds minder ruimte. Ook rokeren werd de tegenstander verhinderd. De tegenstander gaf op toen hij weinig speelruimte meer had en een verlies onafwendbaar was.  0 – 2.

 

Ik (Leo Kruisselbrink) profiteerde van fouten van de tegenstander. Ik speelde (met zwart) e6-e5 om ruimte te maken voor de loper op c8 (met als ingeschat gevolg een geïsoleerde d-pion). Mijn tegenstander merkte op dat veel tegenzetten mogelijk zijn (wat klopte) en zette vervolgens zijn loper op Ld3, terwijl hij al een paard op f3 had staan. e4 leidde vervolgens tot stukwinst. Daarna ben ik (te) lang aan het schuiven geweest voor het vinden van  een goed vervolg. Een vooruitgeschoven paard van wit hield mij meer bezig dan een eigen aanval. Gelukkig schoof wit een pion door die zijn paard dekte….

Nadat ik dat paard pakte gaf de tegenstander op.     0 – 3.

 

Douwe van Rees behaalde het 4e punt. Van deze partij heb ik weinig gezien. Douwe meldde van tevoren dat hij geen statische partij wenste. Dat is gelukt. Halverwege de avond stonden zijn (zwarte) stukken actief en had hij een dubbelpion. Wit had ook ruimte. Toen ik weer keek had wit opgegeven omdat winst voor zwart niet meer tegen te houden was. Bij de analyse gaf de tegenstander aan dat hij een pion had kunnen pakken wat hem in een betere (of gelijkwaardige) stelling had gebracht. Douwe meldde dat de winst met enig geluk behaald was. Hoe dan ook: dat betekende  0 – 4

 

Een maximale overwinning en weer dichterbij het kampioenschap. De volgende wedstrijd is tegen de medekandidaat, Castricum 4 die deze ronde nog moet spelen en (bij hun winst) 1 punt minder heeft dan ons. We hebben het in eigen hand. 

 

Leo Kruisselbrink

 

 

 

KC 15/Bloemendaal 4

 

Santpoort 5

0 – 4

C.W.N. Veerling

 – 

Richard Dietvors

0-1

Outger Baron

 – 

Douwe van Rees

0-1

Camiel Dirickx

 – 

Robin Looijer

0-1

P. de Bruijn

 – 

Leo Kruisselbrink

0-1

 

Geef een reactie