In de promotieklasse van de NHSB kom je natuurlijk heel behoorlijke schakers tegen en als je dan tegen KC 3 speelt dan kom je ook nog een heleboel van die behoorlijke schakers tegelijk tegen.

We ontmoette KC 3 in het denksportcentrum aan het Spaarne. Een pracht lokatie om te schaken. Er was topschaak, want ook KC 1 speelde een meesterklassewedstrijd, Santpoort 1 nam het op tegen KC 2 en er was recreatieschaak, want ook het fameuze Kennemer Open, georganiseerd door o.a. de altijd aanwezige Bert Bergershoef van Het Spaarne, werd daar gespeeld. Zo'n 200 schakers die genieten van hun hobby op zaterdagmiddag. Wat wil je nog meer?

Wij wilden in ieder geval proberen wat bordpunten te halen. De verwachting was immers dat KC echt veel hoger gerated zou zijn. Het bleek wel dat KC 3 wat verzwakt was. Kopman Esper van Baar (2250) viel in in de meesterklasse. Voor hem leuk en voor ons ook want nu trof ondergetekende een lager gerate invaller op 1. Rob Oosting heeft 1900+. Tegen Esper was ik waarschijnlijk niet weggekomen met wat onnauwkeurige zetten. Nu werd het een halfje omdat Rob met weinig tijd besloot geen risico te willen nemen.

Op bord twee kreeg Barry een gambiet tegen zich. Dat nam hij terecht aan maar vervolgens duurde het ontwikkelen te lang. Een keer e6 en de loper van f8 mee laten doen was echt nodig. Nu bleef Barry stug volhouden maar speelde hij eigenlijk met een toren en loper minder. Lang rokeren lukte nog maar daarna werd hij helaas onder de voet gelopen.

Op vier speelde Rob. Ik heb er niet veel van meegekregen. De opening ging goed vertelde Rob. Geen grote problemen maar naarmate de partij vorderde ging het minder. Ook hier bleek weer dat een onnauwkeurige zet enorm kan doorwerken als de tegenstander sterk is en rustig goede zetten blijft doen.

Douwe begon op vijf uitstekend. Prima opening en toen zijn tegenstander te actief wilde spelen ving Douwe zijn dame. Zwart had wel compensatie maar Douwe had het meest actieve stuk van zwart af kunnen ruilen en dan was de winst zeker binnen gehaald. Je moet het echter maar zien……Douwe wilde even consolideerde, speelde dus even voorzichting maar werd vervolgens door veel activiteit van zwart naar een eindspel gespeeld met toren en pionnen tegen loper en pionnen. De loper en pionnen van zwart waren echter gruwelijk veel beter dan de toren en (het kleinere aantal) pionnen van Douwe. Een knappe partij van Douwes tegenstander. Voor ons jammer want we hadden toch hoop op minimaal een half punt tijdens de partij.

Op zes speelde Menno. Hij kwam met zwart in de problemen en moest, om snel materiaalverlies te voorkomen, steeds meer terug met zijn stukken. Op een gegeven moment waren de zevende en achtste rij gevuld met stukken en hebben we in de analyse zelfs even gekeken of alle zwarte stukken naar de achtste rij konden. In de partij kwam dat er niet van omdat materiaalverlies niet te voorkomen was. Menno moest helaas opgeven.

Mick deed het uitstekend met wit op zeven. Stukken stonden goed, druk op de stelling van de tegenstander. Deze bood na lang spelen remise aan en aangezien er geen concrete winstkans voor Mick te zien was en we ondertussen met 5-0,5 achterstonden besloot Mick terecht om onze score te verdubbelen. 5-1 en Rob en Hans waren nog bezig. Zat er nog meer voor ons in?

Rob Buschman hielp ons door in te vallen en hij speelde op acht een prima partij waarbij hij in het voordeel kwam. De partijen in de promotieklasse duren echter lang en Rob kwam na een paar wat mindere zetten toch in de problemen. Toen hij pionnen ging ophalen kwam hij er achter dat zijn tegenstander er meer kon ophalen. Het eindspel met twee pionnen minder was helaas verloren maar Rob had prima tegenstand geboden.

Op drie speelde Hans een uitstekende partij. Hij won een stuk. Daartegenover stond een vervelende vrije h-pion van zijn tegenstander. Hans stond echter gewonnen, deed alles goed totdat hij zijn loper op e6 zette. De loper deed daar niet veel en vervolgens bleek hoe sterk Hans zijn tegenstander was. De een na de andere perfecte zet met een actieve dame. Hans verdedigde nog lang en was als laatste klaar maar helaas kon hij het niet houden. Wel een goede partij dus dat geeft zeker vertrouwen voor de volgende wedstrijd.

Deze keer dus voor ons een forse nederlaag. Maar het is de eerste van het seizoen tegen een wel heel goede tegenstander. Volgende keer gaan we er weer tegenaan en dan zal het zeker beter aflopen.