Schaakclub Santpoort

In klasse 4.5B heeft dinsdag 23 maart jl. de clash tussen Santpoort 5 en Kennemer Combinatie 13 plaatsgevonden. Voor Santpoort 5 trokken Nico Schumacher, Paul van Zon, Leo Kruisselbrink en Aad Zandvliet ten strijde.

 

Nico was het eerste klaar. Na een voorzichtige opbouw sloeg Nico in het middenspel hard toe. Na een gewaagd offer kon hij zijn tegenstander met ferme zetten steeds dichter naar de afgrond dringen. Deze man zag terecht geen andere mogelijkheid dan opgeven. Het eerste punt was binnen.

 

Aad had zijn stelling langzaam maar zeker opgebouwd, waardoor hij iets beter kwam te staan. Gevolg hiervan was dat hij een pion voorkwam. Ondanks zeer lang nadenken,kon de tegenstander van Aad geen passend antwoord vinden. Na het verlies van nog een tweede pion werd weer zeer lange tijd nagedacht.Na 15 zetten restten hem nog circa 10 minuten. Eind van het liedje was dat hij buitensporig snel moest gaan zetten. Op het moment dat hij schaak stond – met nog minder dan één minuut op de klok -pakte hij het verkeerde stuk. Dit leidde tot een vrij eenvoudige matcombinatie: 0-2.

 

Paul had een stelling bereikt met veel tegen elkaar geschoven pionnen. Hoewel deze stelling sterke remisetrekken had, dacht de tegenstander van Paul blijkbaar alle tijd van de wereld te hebben. Helaas voor hem een misrekening: 0-3.

 

Leo was als laatste vrij dwingend bezig zijn tegenstander op de knieën te forceren. Het zag er lange tijd naar uit dit het hem ook ging lukken, maar zijn tegenstander wist fraai een pion om te toveren tot een dame. Leo moest daarna uitkijken dat niet alsnog zijn scalp werd genomen. Nadat zijn tegenstander inzag dat al zijn initiatieven slechts tot vruchteloos heen-en-weergeschuif leidden, werd remise overeengekomen.

 

Eindstand 0,5 – 3,5, zowaar een prima manier om het seizoen af te sluiten.

Geef een reactie