Schaakclub Santpoort

Na de oorwassing door HWP waren we op onze hoede. Ruim op tijd arriveerden we in IJmuiden. Er was nog geen schaker te bekennen, maar we konden wel de damjeugd aan het werk zien. Een Dame van het kader dacht dat zich spontaan 6 nieuwe leden kwamen aanmelden, waarop een ander kaderlid nog even aanhaalde dat hij ook geschaakt had, maar dat dammen een veel mooiere sport is. Ieder heeft zijn voorkeur zeg ik maar.
Iets na achten kwamen ook de schakers van Kijk Uit en even later konden we onder de bezielende leiding van Andries Visser starten met de partij. Onze bordvolgorde van 1 t/m 6: Robin, Martin, Jelle, Bastiaan, Jonathan en Joey.
Jelle was de afgelopen twee dagen ziek, meldde zich af voor de schaakles, maar hij wilde wel graag competitie spelen. Zodra hij klaar zou zijn, zou hij weer vetrekken. Nou dat duurde niet lang. Na drie kwartier had Jelle, spelend met wit op 3 reeds twee stukken voorsprong en de twee Torens en Dame van zijn tegenstander waren in de aanval. Jelle zijn Dame stond op de e7. Koning van de tegenstander op g7, pionnen op f7,g6 en h7. Jelle deed Lh6 schaak, Koning moest slaan om Mat in 1 te voorkomen, maar een paar zetten later ging hij Mat op h5, 0 – 1.
Bastiaan op 4 was de volgende die zijn partij beëindigde. Het ging gelijk op en na het afslaan van een paar dreigingen over en weer werd er remise overeengekomen, 0,5 – 1,5. Bastiaan zit in het examenjaar en zo kon hij bijtijds zijn boek tevoorschijn halen om zich op een mondeling Engels voor te bereiden.
Joey op 6 stond een pion voor en verder was de partij qua stelling in evenwicht. Bij zijn debuut in de externe competitie (ook tegen Kijk Uit) wist hij met een truc de partij naar zich toe te trekken. Dat waren ze kennelijk niet vergeten, want zijn tegenstander van vanavond bleef zeer alert. Uiteindelijk ging de partij door stukverlies verloren, zodat het weer gelijk stond, 1,5 – 1,5.
Jonathan op 5 met wit ruilde wat stukken af en viel daarna aan op de Koningsvleugel. Hij wist de Koning van zijn tegenstander op te jagen, die helemaal op h5 belandde en dat heeft u eerder kunnen lezen, dat is geen goeie plek voor een Koning. ook deze koning werd daar matgezet, zodat Jonathan een belangrijk aandeel had in de teamscore, 1,5 – 2,5.
Robin met wit op 1 had in de partij tegen Patrick in de opening een klein plusje, maar werd positioneel onder druk gezet. Door eigen toedoen werd ik opgezadeld met dubbelpionnen. het zag er niet best uit. Maar die ene dubbelpion f4, f5 viel wel het Paard op g6 aan. Naar h4 was geen beste optie, naar e7 leek mij beter, maar Patrick besloot zijn eigen Paard van Ree te creëren door ermee naar h8 te gaan. Zo, die stond daar voorlopig wel even.
Er was voor mij nog kans op een stikmat met Paard h6, maar dan moest ik eerst een Toren op de g-lijn hebben en dat zou te lang duren. Nadat Patrick 5 zetten later weer wat ruimte voor zijn Paard kon maken, bood hij mij remise aan in een voor hem betere stelling, maar met nog een ruime 20 minuten op de klok, voor nog 15 zetten. Ik accepteerde het aanbod, 2 – 3.

Martin speelde op 2 met zwart tegen het jeugdtalent uit IJmuiden. In het middenspel ging het nog gelijk op, waarna stukken geruild werden en Martin met zijn Dame op b2 een pion meepakte. De tegenaanval van Barry zag er gevaarlijk uit. Martin zijn centrumpion hing, kon geslagen worden met schaak en dan zou ook het Paard op c4 sneuvelen. Martin wist dit goed te verdedigen. Nu restte Barry nog eeuwig schaak. Hij besloot pionnen op te spelen en nog een paar zetten later werd het toch remise, 2,5 – 3,5.
Wat Santpoort 2 dit seizoen met een achttal (competitie) en een viertal (beker) deed, is ons vanavond met een zestal gelukt, namelijk winnen van Kijk Uit. Met een woord van dank aan de wedstrijdleider, aan de support en met name dank aan de dammers dat ze zich deze avond rustig hebben gehouden sluit ik af met te melden dat we over twee weken alweer mogen aantreden tegen de jeugd van ZSC Saende, de kampioenskandidaat bij uitstek.
  
 

Geef een reactie