Vrijdag 17 mei was het weer zover: het 9e schartkampioenschap van Schaakclub Santpoort. Voor de mensen die scharten nog niet kennen: duo’s nemen het tegen elkaar op met snelschaken en darten (tactics en 701) en kunnen per ronde in beide disciplines 2 matchpunten verdienen en dus maximaal met 4-0 winnen. De afgelopen 9 kampioenschappen waren gewonnen door: de Roode & de Roode (3 keer), Ilias vd Lende & WL Gravemaker (2 keer), Schouwerwou & de Bock (2 keer) en Schouwerwou & Fokkink (1 keer).

Het beloofde weer een spannende strijd te worden met huizenhoge favoriet en winnaar van de laatste 2 keer vd Lende & Gravemaker en all-time recordhouders de Roode & de Roode. de overige 6 duo’s waren papier allemaal behoorlijk aan elkaar gewaagd. 

De eerste 2 rondes zorgden gelijk voor de nodige verrassingen: vd Lende & Gravemaker verloren de eerste 2 potjes met darten en de Roode & de Roode verloren met 4-0 van Kors & Dietvors. Laatstgenoemden gingen daarmee meteen met 8 matchpunten ruim aan de leiding.

In ronde 3 stelden vd Lende & Gravemaker orde op zaken door met 4-0 te winnen vanKors & Dietvors. Naast deze duo’s stonden na 3 rondes ook Swier & Swier en vd Lende & vd Star met 8 matchpunten gedeeld bovenaan. 

In de rondes 4 en 5 begon er langzaam een schifting op te treden in de stand. Kors & Dietvors en de Roode & de Roode wonnen beiden hun wedstrijd met 4-0. Hierdoor gingen Kors & Dietvors met 2 matchpunten voorsprong op vd Lende & Gravemaker,de Roode & de Roode en Swier & Swier de laatste ronde in. 

Kors & Dietvors werden uiteindelijk voor het eerst kampioen door 4-0 te winnen vanFokkink & Mulder die tot dan al 4 van de 5 dartpotjes hadden gewonnen. vd Lende & Gravemaker eindigden gelijk met de Roode & de Roode met 16 matchpunten maar werden uiteindelijk 2e door de schaakbarrage van laatstgenoemden met 1,5-0,5 te winnen. Swier & Swier  vielen uiteindelijk net naast het podium door in de laatste ronde van Buschman & Hoekstra te verliezen. De poedelprijs was uiteindelijk voor het duo Kemper & Dijkman met 5 matchpunten. 

Al met al was het een weer een zeer gezellig en geslaagd toernooi. Dankzij Santpoorts Bier gingen de meeste deelnemers bovendien met een heerlijke prijs naar huis! Tot volgend seizoen!

Hans

Topscoorders bord 1: Ilias vd Lende (11,5 uit 12), Martijn de Roode (9,5 uit 12), Hans Kors (9 uit 12)
Topscoorders bord 2: WL Gravemaker (11 uit 12), Gerard Swier (7 uit 12), Rob de Roode & Richard Dietvors (6,5 uit 12)

Eindstand

Plaats Naam MP BP 
1. Kors & Dietvors 18 15,5 
2. vd Lende & Gravemaker 16 22,5 
3. de Roode & de Roode 16 16 
4. Swier & Swier 14 11,5 
5. vd Lende & vd Star10 12 
6. Fokkink & Mulder 10 
7. Buschman & Hoekstra 78,5 
8. Kemper & Dijkman 

Geef een antwoord