Schaakclub Santpoort

Afgelopen vrijdag en zaterdag werd een door schaakclub Purmerend georganiseerde vierkamp gespeeld. Voor een aantal jeugdspelers en één senior annex chauffeur een mooie gelegenheid weer wat wedstrijdritme op te doen na de meivakantie.

 

Er hadden vijf Santpoorters ingeschreven, Wim Laurens, Sjoerd, Roelof, Cheryl en Wim. Purmerend heeft met Ricoh een prima sponsor en voor de winnaar van een vierkamp was er 45 euro te verdienen en ook nummer 2 ging nog met 25 euro naar huis. In de auto werd door de drie jongsten dan ook al snel een rekensommetje gemaakt dat er toch met een afspraak voor het spelen van allemaal remises een mooie winst viel te behalen. Zeven vijftig inschrijfgeld en vier remises en het prijzengeld delen levert dan toch een tientje op.

 

Leuk om onderweg over na te denken maar tijdens het toernooi geldt zoiets voor onze spelers niet. Iedereen speelde vol voor de winst en dat is tenslotte ook waar het om gaat. Voor de winst spelen, liefst in veel toernooien en op die manier steeds beter gaan schaken.

 

Na de indeling bleek Wim Laurens net in groep B te zijn gekomen, met een paar 2000+ spelers, Wim zat in C, Sjoerd in E, Cheryl in H en Roelof in de I groep.

 

De eerste avond begonnen we meteen goed. Wim Laurens speelde een degelijke remise en Sjoerd, Cheryl en Roelof wonnen. Het werd wel wat laat want de enige oudere van ons gezelschap gaf in de opening een pion weg en vocht vervolgens tot kwart voor twaalf om uiteindelijk toch een nul te incasseren. Dat betekende een kort nachtje want op zaterdag vertrokken we al weer om half negen naar Purmerend.

 

De zaterdag werd er door de jeugdspelers over het algemeen zeer goed gespeeld. Sjoerd won bijna zijn tweede partij tegen een herintredende, sterke, jeugdspeler. Hij verloor pas na 3,5 uur spelen. Zijn tweede partij van de dag had hij daar trouwens wel last van. De vermoeidheid sloeg toe en uiteindelijk eindigde hij met 1 uit 3.

 

Roelof, Cheryl en Wim Laurens wonnen alle drie hun 2e partij en konden 's middags gaan strijden voor de prijzen.

 

Als eerste sloeg Cheryl toe in haar middagpartij. Ze won na een zet of twaalf een stuk en vlak daarna was ze al klaar. Fantastisch gedaan natuurlijk. 3 uit 3 en 45 euro verdiend.

 

Roelof had het moeilijk in zijn 3e partij. Het is toch zwaar zo'n 2e partij op een dag na een kort nachtje. Roelof vocht voor wat hij waard was maar moest zich uiteindelijk gewonnen geven. Zijn twee punten waren echter goed voor een knappe 2e prijs.

 

Wim Laurens had 's middag genoeg aan een remise voor de ongedeelde 1e  prijs. Zijn tegenstander was op rating favoriet en hij probeerde Wim Laurens in de opening op het verkeerde been te zetten door te kiezen voor het Frans. Wim Laurens is echter, na alle adviezen van Piet, in openingen haast niet meer te verrassen. Zonder problemen maakte hij remise en verzekerde zich daarmee ook van een 1e plaats en het begeerde prijzengeld.

 

En de ‘oude' Gravemaker, zoals de organisatie mij consequent noemde? Alles zat tegen zoals dan wel eens gezegd wordt hoewel dat meestal te maken heeft met het zelf spelen van slechte zetten. Drie nullen waren in eerste instantie de schamele oogst van mijn inspanningen. Er was gelukkig nog een speciale prijs die namens de sponsor mocht worden verloot en laat op dat ene lootje dat getrokken werd nu juist mijn naam staan. Dat leverde dus een digitale camera op.

 

Alles bij elkaar dus een zeer geslaagd weekend. De jeugdspelers hebben het heel goed gedaan en volgend jaar kan ik zorgen voor wat foto's bij het verslag.  

Geef een reactie