Schaakclub Santpoort

Afgelopen zondag 7 december hebben 4 clubgenoten deelgenomen aan de pupillendag. De kinderen spelen daarin hun eigen leeftijdscategorie om de titel Noord-Hollands kampioen.Aangezien het aantal deelnemers in de twee jongste categorieën wel erg laag was hebben ze die twee groepen samengevoegd. Slechts 1 speler in de H-categorie (geboren in 2002) en 5 spelers uit de G-categorie (geboren in 2001) speelden dus gezamenlijk een volledige competitie van 5 partijen. In de andere categorieën was de opkomst gelukkig wel hoger dan voorgaand jaar. Bij de F-jes (geboren in 2000) waren er 24 deelnemers en bij de E-tjes (geboren in 1999) zelfs 30 deelnemers. Zij speelden een volledig toernooi van 7 partijen.

 

G en H groep

In deze groep speelde namens Santpoort Thomas Eisses mee. Als kampioen van vorig jaar was hij favoriet voor de titel, maar je moet het dan nog maar waar zien te maken. Een misser kan je je meestal niet veroorloven. Na 3 ronden gewonnen te hebben begon Thomas zelfs hardop te denken, zodat het publiek ook wist wat er gebeurde. De tegenstander probeerde een herdersmatje,waarop we getuigen waren van: O, je probeert het herdersmatje, dat ken ik, en hij blokkeerde met paard F6. Verderop in de partij hoorden wij het volgende: Aah, je hebt een torentruc, maar daar trap ik niet in. Het mag wel duidelijk zijn dat Thomas alle pogingen van zijn tegenstander wist te verijdelen en ook de vierde en vijfde partij wist te winnen. Hij werd hiermee terecht kampioen van Noord-Holland in de G groep. Proficiat.

 

F groep

In deze groep van 24 deelnemers deden onze meiden Nicki van der Donk en Cheryl Looijer mee. Nicki speelde een prima toernooi. De eerste twee partijen gingen verloren, maar daarna volgde 3 prima overwinningen. Ronde 6 werd verloren van Runa de Vries,de uiteindelijke nummer 4 van het toernooi. Door winst in de laatste ronde kwam Nicki op 4 uit 7 en daarmee eindigde ze op een gedeeld 5e tot 11e plaats. 

 

 

 

 

 

Cheryl moest na drie winstpartijen in de vierde ronde tegen een voor haar bekende tegenstander. Joey Bekkink van de Eenhoorn wist door een meervoudige aanval een paard te winnen. Cheryl zocht naar een mataanval en door een toren te offeren lukte haar dit ook. Doordat ze ook alle andere partijen nog wist te winnen werd Cheryl ook met een 100% score Noord-Hollands kampioen.

 

 

 

E groep

Een groep van 30 deelnemers speelde Jonathan Koutstaal van Santpoort mee. 

Net als Nicki verloor Jonathan de eerste twee partijen. Volgens mij gebeurde dat ook op het GP van Zaanstad. Dan is Jonathan warm gespeeld en komen de punten. Winst in ronde 3 en 4 brachten hem weer in het midden van het klassement. Na een nederlaag in ronde vijf ging Jonathan vol goede moed en super geconcentreerd op jacht naar zijn doel om 50% score te behalen. Dan had hij uit de laatste twee parijen nog anderhalve punt nodig. Een mooie partij in ronde zes leverde een vol punt op. De laatste partij tegen Tanita Duinker leverde wel voordeel op, maar een moeilijke stelling om te doorbreken. Ze besloten tot remise en zo kon Jonathan tevreden terugkijken op de behaalde 3,5 uit 7. Prima gespeeld.

 

We danken de organisatie voor een leuke schaakmiddag. Volgend jaar komen we zeker met meer Santpoorters naar de pupillendag. Ook wensen we Thomas en Cheryl alvast veel succes op de Nationale pupillendag in 2009.

 

Robin Looijer

Geef een reactie