Afgelopen maandag speelden we met het 5e uit tegen het 3e van Assendelft; een duel om de koppositie in de 4e klasse G. Een soort Feyenoord – Ajax dus, waarbij Ajax de zondag ervoor het goede voorbeeld had gegeven door 2-1 uit te winnen en een voorschot te nemen op de titel. Van te voren hadden we  een voorsprong van 2 matchpunten en 2,5 bordpunt, maar Assendelft had een partij minder gespeeld. Net zoals de vorige wedstrijd (de eerste ‘clean sweep’ van februari, 4-0 tegen Kijk Uit 5) kon het jongste team weer aantreden, met hulp van Robin die ons als luxechauffeur en teamleider bijstond.

Joey kwam in zijn partij redelijk snel in een eindspel met een iets slechtere structuur, maar zijn tegenstander kon hier geen gebruik. Vermoeid door het hoge tempo van Joey accepteerde hij uiteindelijk remise. Dat betekent dat Joey tot nu toe 2,5 uit 3 heeft, een heel mooi gemiddelde dus.

Jonathan had een partij waarin het gelijk opging: de dames waren van het bord, en er leek niet veel aan de hand te zijn. Toen gaf zijn tegenstander mooi twee pionnen weg op de damevleugel, en Jonathan wist mooi een pion naar de zevende rij te krijgen, zodat zijn tegenstander een stuk weg moest geven of promotie toe moest staan. Een goede pot dus van Jonathan, en ook hij is goed bezig met 3 uit 4.

Ondertussen was ik zelf ook druk bezig: mijn tegenstander kwam met een Koningsindische verdediging. In dat geval moet wit natuurlijk niet zomaar zijn zwarte loper af laten ruilen, wat ik wel deed.  Gelukkig was mijn tegenstander iets te gretig: hij zag namelijk een combinatie om een pion op b2 met die loper te winnen, en speelde die ook. Normaal gesproken was dat geen probleem, maar hij zag één ding over het hoofd: een torenoffer op f7! Na drie keer de goede verdedigende zet te hebben gevonden, miste hij op de vierde zet dat twee torens tegen een dame een goede ruil was, waarna Tf1! met een dreiging van dubbelschaak en mat er voor zorgde dat hij opgaf. Zo heb ik nu drie winstpartijen op rij, dus vier op een rij zit er nog in.

_pgn_[Event "NHSB Vierde Klasse G 2013-2014"] [Site "?"] [Date "2014.03.03"] [Round "5"] [White "Mulder, Mick"] [Black "Kuijper, Hans"] [Result "1-0"] [BlackElo "1433"] [BlackTeam "Assendelft 3"][WhiteElo "1372"] [WhiteTeam "Santpoort 5"] [EventRounds "7"]  [FEN "1rbqr1k1/1pp1ppbp/p1np2p1/8/2P1P1n1/2NPB1P1/PP1QNPBP/R4RK1 w – – 4 11"] 11.Bg5 h6 12.f3  hxg5 13.fxg4 Bxg4 14.Qxg5 Bxe2 15.Nxe2 Bxb2 16.Rxf7 Kxf7 17.Nf4 Rg8 18.Qd5 Kf6  19.Rf1 1-0 _/pgn_

Op dit moment stond het 2,5 – 0,5; Jelle was nog bezig in stelling met twee torens, een paard en wat pionnen voor beiden. Op een gegeven moment bood zijn tegenstander remise aan met een pion voorsprong, maar Jelle wilde door spelen. Hierna werd het nog even gevaarlijk, maar uiteindelijk wist Jelle de remise te houden door herhaling van zetten.

Zo werd het dus 3-1 bij Assendelft, een mooie verbetering van de prestatie van Ajax dus. Nu is het afwachten wat Assendelft 3 gaat doen: er zijn nog twee partijen voor hen te gaan. Deze partijen zullen ze allebei moeten winnen om kampioen te kunnen worden en vier dagen na hun laatste partij, op vrijdag 11 april in Velserbroek, zullen we precies weten wat we moeten spelen om kampioen te worden. Een remise zal in ieder geval genoeg zijn voor het kampioenschap, maar eventueel is een klein verlies ook voldoende. We staan er dus goed voor met het vijfde.