Schaakclub Santpoort

 Blijdschap alom. Dansende ouders, felicitaties van broers, zussen, coaches en bekenden. De vreugde was groot bij de supporters van de aan het NK deelnemende Santpoort spelers. Er waren zelfs felicitaties uit het Verre Oosten wat eigenlijk niet verbazingwekkend was na zo'n mooi succes. Na een spannende laatste dag bleek Nathalie de sterkste te zijn bij het A-junioren meisjeskampioenschap en werd Cheryl winnaar bij de C-junioren meisjes. Voor het eerst zijn jeugdspelers van Santpoort kampioen geworden bij zo'n zwaar NK. Er is een unieke prestatie geleverd!

 

Dit jaar waren er zeven Santpoort deelnemers aan het NK namelijk Cheryl, Sjoerd, Dave, Daan, Bas, Ilias en Nathalie.

 

 Sjoerd speelde mee bij de C-junioren algemeen. Van de 28 deelnemers was Sjoerd als 17e geplaatst en zijn doel was om in het ‘linkerrijtje' te eindigen. Sjoerd trof het niet in de eerste ronde toen hij meteen tegen het 10 jarige jeugdtalent en een van de titelkandidaten, Robby Kevlishvili (rating 2023) mocht opboksen. Sjoerd gaf echter meteen zijn visitekaartje af door deze eerste partij te winnen. Dat was een prachtig begin en ook daarna bleef Sjoerd goed spelen. Uiteindelijk scoorde Sjoerd keurig 50% en eindigde hij op de 14e plaats dus in het beoogde ‘linkerrijtje'.

 

 

 

 

 Daan, Dave en Bas speelden mee bij de B-junioren algemeen. Het feit dat drie clubgenoten op een NK in één leeftijdscategorie uitkomen is natuurlijk bijzonder. Daan begon als nummer tien van de plaatsingslijst zijn toernooi heel goed met 3 uit 4 maar daarna kwam de klad er een beetje in. Ondanks goede partijen na serieuze voorbereiding moest Daan in ronde 5 t/m 7 helaas nullen incasseren. Het moet bij schaken ook een beetje meezitten. Uiteindelijk eindigde Daan op de 18e plaats.

 

 

 

 

 

 Dave was als 13e geplaatst en speelde een prima eerste zeven ronden met één nederlaag, vier remises en twee overwinningen. Het venijn zat echter in de staart. In de laatste twee ronden bleek dat een NK van negen ronden, met elke dag een zware partij, een pittige opgave is. Het lukte Dave niet meer om punten te halen in die laatste twee ronden. Daardoor eindigde hij uiteindelijk op de 20ste plaats. Net als Daan scoorde Dave 4 uit 9.

 

 

 

 

 

 


Bas was de derde Santpoort speler in deze groep. Geplaatst als nummer 12 had hij zichzelf ten doel gesteld om bij de eerste zes te eindigen om voor het eerst een beker mee naar huis te nemen op een NK. Bas speelde een erg sterk en uitgebalanceerd toernooi. Alleen tegen de latere winnaar Roger Meng (rating 2333) moest hij na harde strijd een nederlaag incasseren. Maar verder wisselde hij knappe overwinningen af met degelijke remises. Dit bracht hem uiteindelijk op de begeerde zesde plaats. Een prachtige prestatie van Bas die dus die beker en een flinke hoeveelheid ratingpunten opleverde.

 

 

 

 

 

 Bij de A-junioren speelde Ilias van der Lende mee. Hij was als zevende geplaatst maar uiteindelijk viel zijn start hem een beetje tegen. Ondanks goed spel leed hij in de 2e ronde een nederlaag tegen jeugdtopper Arthur Pijpers. Ilias en Arthur komen elkaar al tien jaar tegen op de Nederlandse Kampioenschappen en dit keer trok Ilias helaas aan het kortste eind. In de derde ronde volgde er onverwacht nog een nederlaag en dat betekende dat er een echte inhaalrace nodig was. Getergd zette Ilias zich vervolgens in de volgende ronden achter het bord wat resulteerde in het verpletteren van tegenstanders en drie mooie overwinningen op rij gevolgd door twee plusremises. In de laatste ronde sloeg Ilias nog een keer toe via een prachtige partij en daarmee haalde hij zijn vijfde overwinning. In het klassement eindigde hij als heel knap als vierde.

 

 

En dan de dames! Cheryl speelde na het verkrijgen van een vrijplaats bij de C-junioren meisjes mee. Ze is nog D-junior en er werd ingeschat dat ze goed mee zou komen in dit kampioenschap en die inschatting bleek absoluut juist te zijn.

 

 Cheryl begon als nummer 5 op de plaatsingslijst haar toernooi met een overwinning en een nederlaag in de tweede ronde maar daarna bleek ze onverslaanbaar. Na overwinningen in de 3e en 4e ronde volgde de belangrijkste partij in ronde 5.

 

Daarin speelde Cheryl tegen titelfavoriet Maaike Keetman. Cheryl kwam zwaar onder druk te staan, gaf een kwaliteit om een aanval af te slaan, en verdedigde vervolgens zo taai en zorgvuldig dat ze materiaal terug won en zelfs een iets beter eindspel bereikte. Deze belangrijke partij eindigde uiteindelijk in remise.

 

Als je in staat bent zo'n lastige partij, na heel moeilijk te hebben gestaan, remise te maken dan kun je als talentvol schaker ver komen. En dat bleek ook uit het vervolg. Cheryl won nog twee keer overtuigend en speelde nog twee degelijke remises en dat betekende op zondag een eindscore van 6,5 uit negen en vervolgens lang wachten op het resultaat van de concurrentie. Deze kwamen echter niet tot winst zodat Cheryl volkomen verdiend ongedeeld kampioen werd. Zoals al gezegd een superprestatie.

 

Nathalie tenslotte speelde mee in de oudste meisjes categorie. Het was voor haar het laatste kampioenschap bij de jeugd en ze had zich voorgenomen er iets bijzonders van te maken. Nathalie was de nummer drie van de plaatsingslijst. Lastig was het grote ratingverschil tussen de kop en de staart van de ranglijst. Dat maakt een toernooi meteen heel moeilijk omdat het gevaar van onderschatting op de loer ligt en dan kunnen makkelijk punten verspeeld worden tegen op papier mindere tegenstanders.

 

 Tijdens dit toernooi bleek echter dat Nathalie een heel ervaren en sterke schaker is. Na een remise in de eerste ronde met zwart tegen een mede titelkandidaat volgden maar liefst zeven overwinningen op rij. De ene na de andere tegenstander werd overtuigend verslagen. Nathalie speelde tactisch zeer alert en greep haar kansen als ze zich voordeden. Een aantal partijen werd beslist na prachtige combinaties.

 

De laatste ronde was een remise genoeg om in ieder geval als eerste te eindigen en toen ze een remiseaanbod kreeg na zeven zetten kon ze dat natuurlijk niet afslaan. De enige overgebleven concurrent speelde immers tegen een bijzonder sterke tegenstander en kon inderdaad niet winnen waarna Nathalie dik verdiend de titel pakte. Een eerste plaats halen met 8 uit 9 op een NK met een voorsprong van een vol punt op nummer twee en maar liefst twee punten op de nummers drie en vier, is werkelijk fantastisch. Nathalie was absoluut de beste in dit kampioenschap.

 

 

Foto's: Tamara Roosink

Verslagen, partijen, uitslagen, interviews op de toernooisite .

Geef een reactie