Schaakclub Santpoort

Zaterdag 27 november was het weer zo ver. Zoals ieder jaar togen weer een paar honderd ambitieuze schakertjes uit het hele land richting Eindhoven om deel te nemen aan het open rapid KNSB jeugdkampioenschap. Sneeuwbuien en files moesten weerstaan worden om uiteindelijk in de aula van de Technische Universiteit neer te strijken. Schaakclub Santpoort was vertegenwoordigd met zes kinderen. Ilias en Nathalie van der Lende, Bas, Daan en Sjoerd Haver en Brian Möllenkamp. Ilias en Nathalie hadden de felbegeerde nationale titel al eens gewonnen en waren vast van plan weer een hoge klassering te bereiken. De gebroeders Haver en Brian hadden ook zo hun snode plannen. 

Dit toernooi staat bekend als loodzwaar: negen rapidpartijen van 20 min/pppp tegen een hoog niveau tegenstanders, zonder noemenswaardige pauze. Daar tegenover staat dat de organisatie perfect is, de locatie uitstekend en de opkomst enorm. Kortom, een must voor de echte schaakliefhebber. 
Zwaar was het zeker, voor ouders die de vrieskou trotseerden om niet te bezwijken van de spanning, voor de kinderen die in de paar minuten tussen de wedstrijden nog net in staat waren iets van voedsel en drinken naar binnen te werken en voor de vele mensen betrokken bij de organisatie die met militaire precisie de zaak in goede banen wisten te leidden.
Welnu, hoe verging het ons Santpoort contingent? 
Ere wie ere toekomt, Nathalie, van harte gefeliciteerd met je kampioenstitel in de meisjes categorie 1992. Ondanks prima spel zag het er lange tijd niet naar uit dat ze haar concurrenten achter zich kon laten, maar door een eindsprint van twee uit twee in ronde acht en negen wist ze dit toch te bereiken met een half punt verschil. Om het niveau enigszins te schetsen, de beslissende overwinning in ronde negen was tegen een 2100+ speler, met meerdere Nederlandse kampioenschappen op zijn naam. Nogmaals proficiat!

Waar Nathalie een mooie eindsprint wist te trekken duurde het toernooi net te lang voor de Santpoort jongens. Ilias leek lange tijd in de race voor zijn derde nationale titel in de categorie 1994, na 7 ronden stond hij heel knap eerste met 5,5 punten, ondanks dat hij al vele toppers als tegenstander had gehad. Toen bleek het noodlot toe te slaan, de pijp was leeg en de achtste en negende ronde gingen onnodig verloren. Aangezien deze groep een brede top kent leverde dit uiteindelijk toch een uitstekende 3e plek op in de categorie 1994. 
 
Bas, Daan en Brian speelden in de 1996 categorie. Bas kende ook een prima begin met 4 uit 5, de man met de hamer sloeg echter genadeloos toe en de rest van de partijen konden geen potten meer gebroken worden, helaas, een 23e plek in de eindstand was zijn deel. Daan en Brian wisten hun krachten net iets beter te verdelen, na een keurige 3 uit 5 wisten ze nog 1,5 punt uit de laatste vier partijen te sprokkelen, waardoor ze op een 16e en een 21e plek terecht kwamen.
 
Sjoerd kwam uit in de 1998 categorie en kende, net als Bas een uitstekende start met 4 uit 5. We zullen nooit weten of het door de grote hoeveelheid mandarijnen kwam, of het voorbeeld van oudere broer Bas gevolgd werd, maar hem overkwam op mysterieuze wijze hetzelfde lot. Slechts een half puntje uit de laatste 4 partijen, dit  bracht hem echter wel op een toch nog keurige 13e plek.
Ondanks lichte teleurstelling bij sommige van de jongens over sommige van hun eigen partijen bleef iedereen toch tot de prijsuitreikeing en werd het kampioenschap van Nathalie en de 3e plek van Ilias meegevierd. 
Al met al een zware, maar zeer geslaagde, plezierige en leerzame dag, waarin Santpoort maar weer eens heeft laten zien dat een groot aantal jeugdspelers op nationaal niveau zeer goed meekan en daar kunnen we met zijn allen best trots op zijn. 
 
 
 
(Foto's komen van de toernooisite.
Daar zijn ook alle eindstanden te vinden. )

Geef een reactie