Schaakclub Santpoort

F-team: Ties, Isabelle, Thomas, Joey
Team leider: Stijn

Afgelopen zondag 26 september waren er weer schaakkampioenschappen in Mierlo. We moesten al vroeg opstaan want we moesten er al om 10.00-10.15 zijn om ons in te schrijven.
Een redelijk begin van 2-2 gelijk tegen Het Witte Paard (Haarlem). De 2e partij hadden we 3-1- gewonnen. Uiteindelijk hebben we 3.5 punt uit 7 gehaald.
Joey had een prima score van 6.5 uit 7. Maar uiteindelijk zijn we op de 8e plek beland.
 
E-team: Eldon, Joos, Sten, Casper
Team leider: Jos

Het E-team van Eldon Beeren, Joos Rutjens, Sten Welboren en Casper Meloen begon vol goede moed op het goed bezette NK in Mierlo (13 E-teams). In de eerste ronde speelden gelijk ze tegen Klimop dankzij Joos en Casper (2-2). Toen konden ze nog niet weten dat Klimop als nummer één zou eindigen, zodat het toch een aardige prestatie was. Tegen het Amsterdamse VAS wonnen Joos, Sten en Casper (3-1). Hierdoor zag het er goed uit voor hen. Daarna volgde echter een verlies tegen de Toren uit Arnhem, waarbij alleen Sten moedig stand hield (1-3). Opnieuw kwam er nog winst tegen Leudal door Eldon, Joos en Casper (3-1). Maar de latere nummer twee HMC Den Bosch was weer te sterk voor hen en met enige moeite wist alleen Joos toch nog remise te spelen in een mindere positie (1/2 – 3 1/2). Tegen Leiderdorp werd weer gelijk gespeeld dankzij Eldon en Sten (2-2). 
Tot ons aller verrassing was de laatste ronde vrij. Het E-team eindigde, net als vorig jaar (toen nog, vrijwel gelijk, F-team) op een zesde plaats, met 8 punten en 15,5 bordpunten. Alle teamleden hebben daaraan bijgedragen en ook tussen de partijen zat de sfeer er goed in. Geen beker, maar toch een goede prestatie!
D-team: Maurits, Sjoerd, Cheryl, Jelle
Team leider: Robin

Als Noord-Hollands kampioen is dit team ook geplaatst voor de Meesterklasse, het officiële NK voor clubteams. Dat begint volgende maand, dus nu een mooie gelegenheid om te kijken hoe we er qua schaaksterkte voorstaan. 
In een veld met 22 teams hoopten we mee te kunnen doen om de prijzen.
De 1e ronde tegen TSV Rochade uit Tilburg behaalden we een degelijke 4-0 overwinning. 
De volgende ronde ging ook nog soepel. Spijkenisse wed met 3,5–0,5 verslagen. De 3e ronde werd ook gewonnen, nu een 3-1 overwinning op SV Combinatie uit Asten.
Met drie overwinningen stonden we uiteraard gedeeld 1e. Nog weinig bordpunten gemorst.
Ronde 4 een zware tegenstander, VAS 1 uit Amsterdam. VAS scoorde het 1e punt. In een slagveld van heel rap van het bord geslagen stukken moest Jelle de vlag strijken. Cheryl stond ook minder, Sjoerd zijn stukken stonden prima, en Maurits had ook de betere stelling.
Sjoerd koos iets te vlug de aanval en kwam daardoor verdedigend een stapje tekort om de tegenaanval op te vangen. VAS liep uit naar 2-0. Cheryl koos eieren voor haar geld. 
In verloren stelling accepteerde ze remise om dan toch nog maar een half bordpuntje mee te pakken. Doorspelen zou met 90% zekerheid tot verlies leiden. Maurits won met zeer gedegen spel zijn partij en dus verloren we met 2,5-1,5.
Na deze bittere pil de mouwen opstropen voor de volgende tegenstander. Daltonschool Rijnsweerd werd met 3-1 verslagen. De voorlaatste ronde tegen het op papier ook zeer sterke D4 Talententeam uit het Brabantse Oosterhout. Sjoerd kwam met 2 pionnen achterstand uit de opening maar vocht zich knap terug tot remise. 
Jelle wist in een zinderende partij toch te winnen. Kwaliteit voor, echter een gesloten stelling waar hij niet doorheen kwam. Voortaan gewoon doorbreken en de kwaliteit terug geven tegen 2 pionnen. Uiteindelijk had hij een winnende doorbraak, maar even later stond zijn Toren  ingesloten. Langzaamaan werden zijn pionnen weggenomen, totdat hij zijn Toren bevrijdde en met een pion kon promoveren. De net behaalde Dame werd even later weer van het bord geslagen, maar de partij werd toch nog gewonnen. 
Cheryl stond lange tijd een pion voor, ze bouwde dit uit tot 2 pionnen en wist de met zijn Dame schaakzettende tegenstander naar het midden van het bord te lokken, alwaar ze de zoveelste schaak kon pareren met tussenplaatsing van haar Dame, die ook schaak gaf. Na de verplichte Dameruil restte haar tegenstander een verloren pionneneindspel, 2,5-0,5.
Maurits speelde weer een prima partij tegen een op het individuele NK in de top 10 geëindigde speler. Uiteindelijk ging hij het Toreneindspel aan met 2 pionnen meer. Echter het waren losse pionnen, en de tegenstander wist dit goed te verdedigen. Met nog een minuut op de klok, waarbij Maurits een tiental seconden minder had, berustten beide in remise, 3-1.

We stonden nu 2e achter VAS. Laatste ronde tegen het op papier sterkere de Toren uit Arnhem. Een gelijkspel zou een podiumplaats betekenen, en daar hadden we vooraf voor getekend. Helaas ging er in deze laatste ronde heel veel mis. Een Patstelling over het hoofd gezien, vrijpion van de tegenstander niet adequaat verdedigd en nog wel wat meer. Sjoerd was in deze ronde eigenlijk de enige die op een goede partij terug kon kijken. De Toren won verdiend met 3-1. Hierdoor belandden we uiteindelijk op de meest frustrerende plek, de 4e.
Al met al weer een spannend toernooi met een voor ons teleurstellende afloop. Maar daar komen we wel weer overheen. Volgende maand begint de Meesterklasse en we weten nu dat we leuk mee kunnen draaien.  
C-team: Daan, Bas, Brian, Dave
Team lijder: Ton
Vooraf hadden de jongens hoop op een goede klassering. Het is immers team met sterke spelers op alle borden. Toch verliep de dag niet helemaal volgens wens.
 De eerste ronde liep nog soepel tegen Chesspirant uit België. Dit team had helaas maar 3 spelers op de been gekregen en lieten het eerste bord leeg. Goed spelend werd deze pot met 4-0 gewonnen. Helaas was het reglementaire punt dat Daan op bord 1 haalde het enige punt wat hij deze dag bij kon schrijven.
Ronde 2 was een 3-1 overwinning tegen HMC, maar ronde 3 werd verloren met 1.5-2.5 tegen Zukertort 1.
De 4e ronde was voor de jongens de kans zich te revancheren voor hun nederlaag in de 1e ronde van de JCC in Amersfoort. Door overwinningen van Bas en Dave lukte dit maar ten dele: 2-2
De vijfde ronde stond De Toren 1 op het programma, een van de kanshebbers op de titel. Dave wist knap te winnen van Yorrick, maar kon een 1-3 nederlaag niet voorkomen. De laatste ronde tegen het 2e team van Zukertort zaten de jongens er doorheen en konden een 1.5-2.5 nederlaag niet meer voorkomen.
Topscorer van het team werd Dave die met vijf en halve punt uit 6 een prima prestatie neerzette. Het team eindigde op een teleurstellende 11e plek.

Geef een reactie