Schaakclub Santpoort

Zondag 5 april werd in Haarlem gestreden om de titel Noord-Hollands kampioen teamschaken bij de C en de D-categorie. In het verslag van Wim Gravemaker zijn de schakers van ons succesvolle C-team aan bod gekomen. In dit verslag de belevingen van teamleiders  Ton (D1) en Robin (D2).

Team D2: Pjotr, Roelof, Daan (Koetzier), Justin en Cheryl.
Vooraf hoopten we op een plek bij de eerste vijf in het 19 teams tellende deelnemersveld. We konden meteen aan de bak tegen HWK 1 (Heerhugowaard / Winterkoning) met topspelers van de clubs Bergen, Heerhugowaard, Schaakmat en Waagtoren. Op de borden 1 t/m 3 zaten de nummer 1, 3 en 4 van het afgelopen NHSB individuele kampioenschap. Dat zou voor ons eerste team al een zeer zware kluif zijn, laat staan voor het tweede, dus de 4-0 nederlaag was geen verrassing. Dat betekent natuurlijk wel een makkelijkere tegenstander in ronde twee. Dat werd Caissa 1 uit Hoorn, en nu wonnen we met 3-1. De volgende 4-0 overwinning op HWP 1 bracht ons weer wat hoger in het klassement.
Ondanks smeekbedes van de teamleider om rustiger te schaken vlogen de stukken in het rond.
En zoals jullie nu toch wel behoren te weten gaan snelle zetten hand in hand met blunders. Zo behaalden we tegen op papier (ik bedoel dus op rating) veel mindere tegenstanders niet meer dan een gelijkspel. Drie keer 2-2 tegen achtereenvolgens Waagtoren (7e), Wijkertoren (15e) en Bergen (10e). En als ik nou vertel dat in de laatste twee wedstrijden punten gemorst werden door in zware achterstand met zetherhaling een remise te kunnen bereiken, dit niet gedaan werd omdat onze speler na 2x dezelfde stelling eens iets anders wilde doen en een gelouterde  toernooischaker uit ons team er na anderhalve minuut met herdersmat afging, dan begrijpen jullie wel dat de mannen met witte jassen me zo op konden komen halen.
Enfin, weg goede klassering, want in de laatste ronde moesten we tegen de Eenhoorn en we waren de punten al heel vaak met een strik erom heen aan het weggeven.
Toen gebeurde er iets waar niemand nog op had gerekend. Cheryl won eenvoudig op bord 4 en Daan stond al vlot een stuk voor. Roelof stond nog gelijk en Pjotr hield nog stand tegen Sereyo Bekkink. Vlak nadat Daan gewonnen had kon Roelof met een mat achter de paaltjes de winst binnenhalen. Doordat alle teams tussen ons en de derde plaats niet wisten te winnen en we met deze overwinning de Eenhoorn voorbij gingen legden wij alsnog beslag op de derde plaats. Proficiat heren en dame met dit uiteindelijk toch mooie resultaat.

Team D1:  Dave, Maurits, Sjoerd en Sander
Dit team is in de breedte heel sterk met de nummers 5, 6, 7 en 8 van het individueel NHSB kampioenschap. Ondanks het verfrissende fietstochtje op de heenweg waren Sjoerd en Sander in de eerste twee partijen tegen Caissa en ZSC Saende nog niet helemaal scherp. Als je al je materiaal snel afruilt, blijf je gelijk staan en wordt het steeds lastiger om de winst te vinden. Een paar foutjes bij de tegenstander helpen dan natuurlijk wel, evenals teammaten op bord 1 en 2 die gewoon overtuigend winnen. Met 3.5-0.5 en 4-0 een toernooi starten is dan gewoon lekker.

De Eenhoorn was in ronde 3 de eerste van de concurrenten voor de twee NK plaatsen die op dit toernooi te verdienen waren. Sander wist snel te winnen, waarna Maurits de punten moest laten tegen de prima spelende Hajo. Sjoerd speelde een soepele winst en Dave wist prima remise te spelen tegen Seréyo.

De vierde ronde bracht HWK1, de favoriet van dit toernooi. Sander verloor helaas tegen Timardi, maar Mauits maakte fraai gelijk door winst tegen Maaike. Dave stond ongeveer gelijk, en Sjoerd had een pionnetje meer.  Door de torens op de verkeerde plek af te ruilen kwam Sjoerd in een eindspel met een dubbelpion en een geïsoleerde  pion tegen twee verbonden pionnen. Vanaf de kant werd dit gezien als remise, waarbij Sjoerd vooral niets moest proberen, omdat anders alleen Halana kon winnen. Heel zorgvuldig de tijd nemend kon Sjoerd echter af en toe een pionnetje nar voren schuiven en wist hij Halana in zettendwang te brengen zodat hij toch tot promotie en winst kon komen. Dave was daarna tevreden met remise tegen Colin.

Met 2x 2.5-1.5 tegen de directe concurrenten kon het team hierna iets meer ontspannen de rest van het veld tegemoet treden. De concentratie bleef gelukkig en met goed verzorgd spel tegen achtereenvolgens Waagtoren, Chesscool en Schaakmat waarbij slechts tegen Chesscool een half bordpuntje werd verspeeld werd het team ongeslagen kampioen.
Ook dit team mag zich na de zomer in Amersfoort melden voor de nationale Jeugd Club Competitie.

Geef een reactie